Осъдителна присъда за извършителите на убийство на пътник във влак

Снимка: Infomreja.bg

Отиват в затвора за 9 и 16 години

С осъдителна присъда е приключило делото срещу К.М. и З.М. на първа съдебна инстанция, привлечени към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – София, за извършено от тях престъпление по чл. 116, ал. 1, вр. чл. 115 от НК.

Около 07:45 ч. на 16.11.2018 г., на гара Ихтиман, З.М. и К.М. се качили в бързия влак, пътуващ за гр. София. Двамата се разположили на седалките един срещу друг. Встрани от тях пътувал А.Ц. До тях седнали и две жени.

Двамата подсъдими започнали да разговарят на висок глас, при което З.М. събула маратонките и качила краката си на седалката срещу нея. В полусънно състояние, със спокоен тон, А.Ц. им направил забележка. З.М. и К.М. реагирали с агресия, обиди и заплахи по негов адрес. Междувременно подсъдимата извадила от дъното на куфара си туристически нож, като го поставила отгоре върху други вещи и затворила ципа. Тези нейни действия били наблюдавани от К.М.

При приближаването на влака към гара Вакарел, двете жени, станали свидетели на скандалния инцидент, се насочили към изхода. В същото време двамата подсъдими станали от местата си. К.М. бързо взел ножа, предварително подготвен от З.М., и нанесъл с него удар на А.Ц. Острието на оръжието проникнало в лявата гръдна половина. Уплашена З.М. извадила ножа от тялото на пострадалия и подканила К.М. да бягат.

В паниката си оставили във влака куфара и маратонките на З.М. На перона К.М. изпуснал патерицата си, с помощта на която се придвижвал, но накуцвайки продължил да бяга. Двамата подсъдими пресекли железопътните линии, минали покрай сградата на ЖП гарата и продължили в посока с. Вакарел.

Междувременно виковете на пострадалия А.Ц. били чути от други пътници. Единият от тях успял да направи видеозапис с камерата на таблета си на отдалечаващите се извършители на престъпното деяние.

Подпомогнат от свидетели на случващото се, А.Ц. успял да слезе на перона. Бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Един от пътниците притиснал раната на А.Ц., за да намали кръвозагубата. Пред събралите се на перона граждани А.Ц. споделил за случилото се във влака.

След пристигане на медицински екип пострадалият бил качен в линейка за транспортиране в болнично заведение. Няколко минути след това, на път за столицата, А.Ц. починал. Смъртта му се дължи на остро настъпилата масивна кръвозагуба и дихателна недостатъчност, причинени от ножовото нараняване на белия дроб.

В хода на разследването на случая оръжието на престъплението – туристическият нож, бил открит пред гума на лек автомобил, където го била скрила подсъдимата.

С присъдата на Софийски окръжен съд на З.М. е наложено наказание от девет години „лишаване от свобода“, а на съучастника й К.М. – шестнадесет години „лишаване от свобода“. Държавното обвинение ще протестира размера на наложеното наказание пред въззивната съдебна инстанция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK