Шведската полиция разпръсна демонстрация срещу COVID ограниченията в Стокхолм

Снимка: iStock

Миналия месец правителството каза, че ще намали работното време на ресторантите, баровете и кафенетата

Шведската полиция днес разпръсна стотици противници на свързаните с коронавируса ограничения, събрали се на протест в столицата Стокхолм въпреки забраната за масови събирания, наложена заради пандемията, предаде Ройтерс.

Полицията блокира мост в центъра на града и обяви на сайта си, че е в контакт с организаторите на демонстрацията, за да убедят те демонстрантите да се разпръснат. Телевизионни кадри показаха как униформени блъскат някои участници в протеста, докато полицията каза, че един служител на реда е бил леко ранен и откаран в болница.

Множеството се събра на централен площад и се отправи към градски парк. Участниците в протестното шествие носеха транспарант с текст "За свобода и истина", предаде ДПА. Някои демонстранти носеха плакати срещу ваксинациите.

По-рано тази седмица организаторът на протестите Филип Сьостром каза за местни медии, че очаква около 2000 души да участват в демонстрацията, обявена във Фейсбук.

Телевизиите излъчиха кадри със стотици събрали се хора. Според шведския всекидневник "Дагенс Нихетер" демонстрантите са пристигнали от няколко краища на Швеция, макар че в страната има забрана за събиране на повече от 8 души на едно място.

Швеция, която има население от 10,3 милиона, регистрира вчера 4831 нови случая на коронавирус и още 26 починали, с което общият брой на смъртните случаи достигна 13 003.

Миналия месец правителството каза, че ще намали работното време на ресторантите, баровете и кафенетата и ще увеличи ограниченията за броя на купувачите, допускани в магазините, в опит да сдържи третата вълна на пандемията от COVID-19.

От края на миналата година левоцентристкото правителство постепенно увеличи ограниченията, след като остави повечето училища, ресторанти и магазини отворени, разчитайки най-вече на доброволното спазване на мерките. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK