В рамките на година разбиха трета група за телефонни измами

Снимка: МВР

10 задържани след спецакцията в Нова Загора, Ветово и Нови Хан

Само в рамките на тази година е разбита трета престъпна група на телефонни измами, обобщи директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски по време на брифинг, в който участваха говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева и началникът на сектор „Измами“ в ГДНП инспектор Златка Падинкова.

При операцията, проведена на 9 октомври на територията на Нова Загора, Ветово и Нови Хан, са задържани 10 лица. Разследването започна още в началото на годината.

С цел разкриване на истината и престъпната дейност по наблюдаваното досъдебно производство, бяха обединени 6 досъдебни производства от различни точки в страната, обясни Сийка Милева.

По време на операцията са извършени огледи и изземвания от 13 адреса в три области на страната и 12 автомобила. Иззети са 50 телефона, над 30 СИМ-карти - включително и румънски, газови пистолети, таблети, разписки, флашки, голяма парична сума и ценности.

При претърсване на един от адресите, в кутия от боя, е намерена и тротилова пресовка и настърган тротил. По досъдебното производство са иззети 8 автомобила. Членовете на групата са 8, като всеки един от тях е изпълнявал определена роля - въртачи - хората, които звънели и въвеждали в заблуждение жертвите, мулета, както и лицата, които са ги контролирали.

С парите от измамите членовете на групата са купували луксозни автомобили, скъпи имоти и мебели, час от тях са харчени в казина, нощни заведения и ресторанти. С постановление на наблюдаващия прокурор е възложена данъчна ревизия, указано е също на Дирекция „Национален строителен контрол“ да извърши проверка относно законността на притежаваните от тях къщи и строителните книжа, с които са построени.

Събрани са доказателства за съпричастност на лицата към 6 измами – 3 в София и 3 в Стара Загора, престъпленията са извършени от декември миналата година до август 2019 г. Общата сума, която са прибрали от измамите е над 300 000 лева.

По това досъдебно производство към наказателна отговорност са привлечени 8 лица за участие в организирана престъпна група, а на някои от тях са повдигнати и вторични обвинения за измами. По отношение на всички тях Специализираната прокуратура е направила искане до Специализирания наказателен съд за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“, допълни прокурор Милева.

В резултат на предприетите действия от полицията и прокуратурата и реализираните операции, за деветмесечието се отчита 40% намаление на телефонните измами, заяви инспектор Златка Падинкова, началник на сектор „Измами“ в ГДНП.

Само за месец септември тази година, намалението е фрапиращо – 80% в сравнение със същия месец на миналата година, добави тя. Регистрираните измами през месеца са 19, спрямо 116 през същия месец на миналата година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK