Агенция "Митници" предоставя над 158 000 литра етилов алкохол

20 000 литра ще бъдат предадени на ГД ПБЗН, останалите - на здравните инспекции в страната

Агенция „Митници“ предоставя на Регионалните здравни инспекции и ГД ПБЗН над 158 000 л етилов алкохол (спирт).

Разпределението на количествата е извършено на база предоставена информация от Логистично-координационния център към Националния оперативен щаб,  съгласно заявените пред него потребности от регионалните здравни инспекции.

В изпълнение на § 30, ал. 4 от преходни и заключителни разпоредби на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Агенция „Митници“ издаде заповеди за безвъзмездно предоставяне на Регионалните здравни инспекции и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР на общо 158 343,2 литра етилов алкохол за дезинфекция, отнет в полза на държавата.

Етиловият алкохол се предоставя с цел предпазване, ограничаване и преодоляване на последствията от разпространение на заразата с вируса на COVID – 19.

Спиртът е с действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 90 % vol, и представлява количества, отнети или изоставени в полза на държавата, на които са направени лабораторни експертизи и е потвърден техният състав. Предоставеният етилов алкохол ще се използва само за дезинфекция, за която употреба не е опасен за живота и здравето на хората или за околната среда.

По голямата част от предоставянето количество е отнето с влезли в сила наказателни постановления в периода 2016-2019 г. от териториални дирекции Югозападна, Тракийска, Дунавска и Южна морска.

Разпределението на количествата е извършено на база предоставена информация от Логистично-координационния център към Националния оперативен щаб,  съгласно заявените пред него потребности от регионалните здравни инспекции.

20 000 литра ще бъдат предадени на ГД ПБЗН, а останалото количество от около 138 000 л се предоставят на Регионалните здравни инспекции в цялата страна.

Етиловият алкохол се съхранява в различни складове на Агенция „Митници“ в цялата страна и ще остане на разпореждане на РЗИ и ГД ПБЗН.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK