Деца изработваха шлемове като част от античното и средновековно въоръжение

Снимки: РИМ - Кюстендил

За четвърта поредна година в музейния детски кът на кюстендилския исторически музей, в продължение на три дни, деца изработваха шлемове като част от античното и средновековното въоръжение, за да се запознаят със съдбоносни за историята на Кюстендил и България събития.

Юлската музейна работилница разказа за една от паметните битки на Българското царство през средновековието, състояла се в околностите на Велбъжд на 28. юли 1330 г. между българи и сърби.

Предвождана от цар Михаил ІІІ Шишман, българската войска спира на лагер в околностите на с. Шишковци като сключва временно примирие със сръбската. То е нарушено от сърбите и техния крал Стефан ІІ Дечански, които изненадващо нападат българския лагер.

Българите не успяват да построят бойния си ред и сърбите им нанасят тежко поражение. В боя е пленен и убит Михаил ІІІ Шишман. Територията на Велбъжд и околността остават под сръбска власт.

Четиридесет години по-късно, след разпокъсването на Сръбското кралство, градът става център на Деспотството на двамата братя Йоан и Константин Драгаш и по-лесна за завоюване територия от новите нашественици на Балканите – османските турци.

Участниците в тазмесечната работилница бяха изключително прецизни и с голямо желание и интерес се включиха в заниманията.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK