Арести и ранени при безредици в столичния кв. ”Орландовци”

снимка: БГНЕС

Четирима са задържани след напрежението в кв. "Орландовци", а други около 30 са отведени в РПУ тази сутрин. Петима са пострадали при безредиците.

Двама братя на 19 и 23 години бяха отведени през нощта в събота срещу неделя в столично районно управление, след като полицията реагира на постъпил към 20.40 часа сигнал за възникнал конфликт между две групи младежи, съобщи МВР.

Още един участник в инцидента е задържан в неделя вечерта в рамките на специализираната полицейска операция на територията на квартала. Четвърти е арестуван тази сутрин.

Други около 30 души от "Орландовци" са отведени от органите на реда тази сутрин. Част от тях са били без документи за самоличност. Колко ще бъдат задържани, ще стане ясно по-късно днес, след като криминалистите установят съпричастността им към събитията в квартала.

Част от задържаните са криминално проявени и имат регистрация за грабежи и хулигански прояви, каза началникът на Националната полиция Христо Терзийски, цитиран от БТА. Той допълни, че очаква да има още задържани.

При безредиците снощи пострадаха петима души, сред които и едно дете, предаде БНР.

Причина за избухналото недоволство е инцидент в събота, при който роми са нападнали българи с брадви, след като им е била направена забележка да не слушат високо музика.

"Поводът да стигнем до тук е битов инцидент, касаещ се за напрежение между две групи млади хора. Поводът за напрежението - спортуващи млади хора са отправили упрек към роми за висока музика, вследствие което ромите са получили подкрепление от други техни приятели или роднини, тепърва ще се уточни, и са нанесли побой над българите", разказа главният секретар на МВР Георги Костов.

В неделя над 200 души се събраха на протест в квартала, като блокираха движението по ул. „Мара Бунева”, след което шествието им продължи по ул. „Железница" в посока квартал „Бенковски”, предаде "Фокус". Екипи на полицията и жандармерията не позволиха да се стигне до сериозен конфликт и ескалиране на напрежението.

"Ескалиралото напрежение в кв."Орландовци" от събота няма конкретен организатор, нито лидери, коментира той. В сблъсъците обаче са участвали и лица, които са познати на полицията с хулиганските си прояви по спортни събития", каза още гл. комисар Терзийски.

В хода на предприетите действия по случая са разпознати и редица лица, известни на силите на реда. Съпричастни към конфликта се установяват и по свидетелски показания и видеоматериали. Те ще бъдат предадени незабавно на прокуратурата за привличането им като обвиняеми, категорични са от МВР.

Кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев, заяви че до момента са установени 14 незаконни постройки и тепърва започва изграждане на система за видеонаблюдение в квартала. Правят се и проверки за адресни регистрации на лица.

В социалните мрежи отново е започнала организация за събиране на групи хора за тази вечер в 18.30 в "Орландовци", коментира още Христо Терзийски и допълни, че това е една от причините полицията да организира по-масивно присъствие на униформени. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK