Над 150 дупничани се включиха в проучването за развитието на общината през предстоящия Програмен период

Снимка: Infomreja.bg

В продължение на един месец, жителите на града и селата имаха възможност чрез попълване на анкета да идентифицират най-съществените проблеми

Над 150 дупничани се включиха в обявеното проучване от Община Дупница относно приоритетите за развитието през предстоящия Програмен период 2021-2027 год. В продължение на един месец, жителите на града и селата имаха възможност чрез попълване на анкета да идентифицират най-съществените проблеми на територията на Дупница и селата.

Както е известно, този план определя основните приоритети в развитието на общината в следващия седемгодишен програмен период и е основен документ, който дефинира проектни идеи за финансиране с европейски средства, средства от общинския бюджет и други източници. Като следваща стъпка от разработване на Плана за интегрирано развитие на общината, предстои да се проведе консултиране на различни заинтересовани страни - представители на бизнеса, неправителствения сектор, администрацията и други, за да се идентифицират конкретни проектни идеи за развитието на града и общината. На страницата на общината ще бъде публикувана форма за набиране на проектни предложения и от гражданите.

"Информацията, която получихме е много полезна и показва, че някои от основните ни приоритети, които сме посочили, и по-които не спираме да работим, а именно подмяната на подземната и надземна инфраструктура са водещи и за нашите съграждани. Радостно е, че при абсолютно негативна оценка преди 7-8 години по отношение на инфраструктурата, то вече над 50% я оценяват като задоволителна. Разбира се, много сме далеч още от целта, която сме си поставили, но е стъпка в правилната посока.

Получихме и много конкретни препоръки, предложения и сигнали по най-различни проблеми, които дори не касаят същината на анкетата, но ще ни бъдат от помощ за текущи дейности. Най-важното е, че почти всички бяха коректно попълнени, което говори за гражданска позиция и поведение. Използвам възможността да благодаря на всички, които се включиха и дадоха основните насоки, по които тепърва започва същинската работа. На следващ етап, отново ще поискаме конкретни идеи от хората", коментира кметът на общината, инж.Методи Чимев.

С по 16%, на първо място жителите на общината отбелязват като проблемни секторите "Икономика и Заетост", показват данните от анкетата. На второ място, с 13 % е отбелязан сектор "Градска и селищна среда". Здравеопазването е на четвърто място с 12%, а на пето място гражданите определят като проблемна "Околната среда". С по 9%, на шесто място са поставени "Административното обслужване" и "Сигурност и обществен ред".

Намаляване на безработицата и подобряване на пътищата са два от конкретните моменти, които посочват анкетираните. Пътищата са в задоволително състояние, посочват малко повече от половината, но друг по-сериозен проблем е липсата на паркинги, което са посочили 68%.

Напълно очаквано, най-голям дял на незадоволеност е свързана с ВиК-инфраструктурата, която е посочена от 90% от участвалите в допитването. Друг сериозен въпрос изниква със състоянието на автобусите за обществен транспорт.

Обобщената справка показва, че дупничани искат повече пешеходни зони, алеи за велосипеди, изграждане на повече зелени площи в междублоковите пространства, спортни площадки със съоръжения, места за паркиране, подобряване на материалната база в здравеопазването и т.н. Много висока е оценката за социалните проекти, които реализира Общината в последните години.

Най-спешни мерки трябват да се вземат в следните области - водоснабдяване и канализация, пътна инфраструктура и опазване на околната среда, а основен приоритет в икономическото развитие да е привличането на инвеститори.

Конкретните проблеми, посочени от анкетираните са рехабилитация на ВиК в селата и асфалтиране на улиците, по-бързо административно обслужване при подадени инвестиционни намерения, разделно сметосъбиране, рекултивация на сметището, изграждане на депо за отпадъци, подобряване на здравеопазването, ремонт и модернизация на общинската болница, изграждане на тренировъчна спортна зала, реконструкция на стадион "Бончук", модернизиране на транспортна инфраструктура – подвижен състав (автобуси), саниране на панелните блокове, развитие на туризма, включително чрез минерална вода в с. Бистрица, обогатяване на културния живот и изграждане на Дом за възрастни и възрастни хора с увреждания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK