Арбен Мименов в спешна депеша търси съдействие от премиера за премиите на тютюнопроизводителите

Арбен Мименов, снимка: Infomreja.bg

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов тази сутрин в качеството си на председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България изпрати спешно писмо до служебния премиер Огнян Герджиков.

В него той настоява за оказване на пълно съдействие на тютюнопроизводителите да бъдат преведени парите по преходната национална помощ за тютюна, както и гръцката фирма "Михайлидис" до края на април да се разплати с производителите  за изкупения от тях тютюн от реколта 2016.

Междувременно в писмото си Мименов припомня на министър-председателя и за срещата му с него на 17 март 2017 г. в Благоевград с кметове на общини от областта, на която са били поставени и обяснени проблемите,  пред които са изправени тютюнопроизводителите.

"Към момента поради това, че е започнал пролетният сезон и влагане на средства в новите реколти и поради това, че има неизплатен тютюн от фирма "Михайлидис" и непреведени "премии", молим за Вашето съдействие както за неплатения тютюн, така и за спешно превеждане на средствата по преходната национална помощ за тютюна. Вече сме края на месец април, а средствата все още не са получени, което затруднява залагането на новата реколта", се посочва в писмото на Арбен Мименов до Огнян Герджиков.

Междувременно кметът на Сатовча е провел два пъти разговор с министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, който го е уверил, че от 20 април ще започне изплащането на премиите с крайна дата - 30 април.

Повече от 10 дни тютюнопроизводителите реагират много остро и търсят съдействие. Взето е общо решение, ако до четвъртък - 27 април 2017 г., няма преведени средства по сметките им, в петък - 28 април, ще бъдат обявени протестни действия на няколко места в България.

 

КОМЕНТАРИ

До г-н "в" и г-н "as"17:01 - 26.04.2017
Не знам защо толкова ви е жал за "хорицата" нали те така си направиха. Те са държавата, правилно посочват по долу в коментар, сега г-н Мименов загрижения, да звънни един телефон на Пеевски. Той ще плати. Нали така бяха обещали, сега къде е Пеевски. Защо не му звъннат. Или пак някой им е виновен че друг ги лъже, Пеевски щал да плати, пък после той щал се оправи с Фирмите. Смешни са. И Мименов не е виновен, той човека си иска да си е кмет, щом вярват защо да не се възползва.;)! Да е жив и здрав човека.
В.18:42 - 25.04.2017
Отглеждат го клетите хорица защото нямат друг избор.Някъде това е единственото препитание.Като пример ще посоча с.Жижево,където има само консервна фабрика,в която работата е сезонна,и работа за мъжете почти няма.Няма цехове и друга приходна работа.Работят женичките като роби на минимална работна заплата няколко месеца,и ако не е този тютюн няма с какво да се препитават.Такава ни е държавата.Затова и повечето млади хора се изнесоха в чужбина.Оставиха дом,земя,родители...:(Жал ми е как се подиграват управниците с потта и труда на нашите майки и бащи,които все още са там и робуват,за да сложът хляба на масата си.А тютюна е освен мръсна,тежка и много трудна работа.Тежък физически труд за жълти стотинки,за които си принуден да се молиш като просяк за да си получиш...:(
гошо16:33 - 25.04.2017
Да звънне един телефон на Пеевски и да им го изкупи бе......нали за него гласуваха всички.
Сатовица14:06 - 25.04.2017
Пиши пиши много депеши има да пишеш белким нещо остане написано другото са празни приказки. Жалко за тютюнопроизводителите ПАК ИЗЛЪГАНИ.

FACEBOOK