Арбен Мименов се срещна с министър Петкова. Иска облекчен разрешителен режим при добива на скални материали

Кметът на община Сатовча, Арбен Мименов, снимка: Infomreja.bg

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова в края на месец октомври ще проведе среща с хората, добиващи скалнооблицовачни материали или така наречените тикли от община Сатовча.

До това решение са стигнали вчера на нарочно проведена среща в министерството между министър Петкова и кмета на община Сатовча Арбен Мименов. Срещата е била поискана от кмета, на която двамата с министър Петкова са обсъдили проблемите относно добива на скалнооблицовачни материали на територията на родопската община.

Според изложеното от кмета проблемите при добива на тикли съществува от години и е в тежест най-вече на обикновените хора от населените места поради факта, че процедурата за тях е тежка и свързана с не малко средства.

Мименов е обяснил на министърката, че за мъжете от община Сатовча това е единствената възможност за спиране на миграцията и допълване на семейните бюджети на домакинствата тъй като в община Сатовча работа за мъжете почти няма и се принуждават да търсят работа зад граница.

„През годините назад в читалището в Сатовча сме провели десетки срещи с депутати от всички партии и с предишния омбудсман Гиньо Ганев, но до реален резултат така и не се стигна. Изпратили сме и писма до министър-председателя, до сегашния омбудстман - Мая Манолова и сега последно надеждата ни е в съдействието на министър Теменужка Петкова да се вземе решение на експертно ниво как най-лесно хората да бъдат узаконени, предвид това, че процедурата за изменение на ЗПБ е внесена на първо четене в Народното събрание", коментира Мименов.

Предложените промени в закона касаят разрешителния режим на добиващите скално облицовачни материали от малки площи, като целта е те да бъдат отдавани с решение на общинските съвети след заплащане на съответните такси.

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов бе категоричен, че изцяло подкрепя исканията на хората за диференциран подход за различните видове подземни богатства предвид различията на тяхното значение, наличие или дефицит, а именно облекчаване на процедурите по предоставяне на разрешения за проучване и концесии за добив на подземни богатства /скално облицовачни и строителни материали/, като до определени количиства разрешителният режим да бъде предоставен на общините, а над определени количества - да бъде по досегашния ред.

„Министър Петкова обеща да се срещне и разговаря със заинтересованите хора, добиващи скалкооблицовъчни материали на територията на община Сатовча, в дните около 24. октомври“, сподели пред ИНФОМРЕЖА кметът Арбен Мименов.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK