Арбен Мименов призова тютюнопроизводителите спешно да се регистрират, за да получат премии

Снимка: Infomreja.bg

Кметът на община Сатовча, Арбен Мименов, призова тютюнопроизводителите спешно да направят регистрациите си, за да могат да получават премии и след  2020 година.  

В обръщението си към всички тютюнопроизводители той заяви: „Напомням, че предходната национална помощ по Наредба № 2 или така наречените премии е регламентирана до 2020 година. В момента се водят преговори за подпомагане и след 2020 година.

Засега единствено сигурно изискване е ако има такова подпомагане и след 2020 година, тютюнопроизводителите да бъдат регистрирани като такива в общинските служби по земеделие до 31. март 2018 г. Ако в процеса на преговорите възникнат и други допълнителни изисквания, ще бъдете уведомени своевременно.“  

Междувременно Мименов уведоми производителите на жълтото злато от общината му, региона и страната, в качеството си и на председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България, и за решението, взето на проведения през миналата седмица Консултативен съвет, относно разпределението на средствата за подпомагане по Наредба № 2 за реколта тютюн 2018 година, които тази година бележат лек спад.  

Той споделя, че и тази година дебатите в Консултативния съвет са били оспорвани и многочасови, но в крайна сметка Сдружението на производителите на ориенталски тютюни е успяло да защити най-добрия от предлаганите няколко варианти в направлението - премиране цените на които ще бъдат:

За сорт „Басми“ до 1 тон – 2,41 за кг, за произведени количества от 1000 до 2000 кг - 2,34 лв. за кг, и за количества над 2000 кг - 1,56 лв./ кг.

За сорт „Каба Кулак“ премиите ще бъдат по 1,23 лева за килограм произведена продукция.

За сорта „Бърлей“ по 0,90 лв. за кг и за сорт „Верджиния“ по  0,75 лв. за кг.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK