И в Гоце Делчев протестират срещу преждевременната верификация

Снимка: Infomreja.bg

Фармацевтите в Гоце Делчев също протестират срещу настоящата лекарствена политика в страната.

Според тях на този етап няма готовност за въвеждане на системата на верификация и  бързането  е неоправдано. Съществуват много въпроси, на които засега няма отговор.

Много са и опасенията, че преждевременното въвеждане на системата ще доведе до пълен хаос. Щом всяка опаковка ще има различен код, отмятането на кутийка по кутийка ще забави работата на гишетата и ще създаде опашки.

Ако бъдат назначени нови служители за тази допълнителна работа, услугата ще се оскъпи. И без това заради ниските пенсии и заплати много от хората купуват само най-необходимите лекарства, защото техните цени са европейски, за разлика от доходите ни.

От значение са и материалните разходи, които трябва да направи всяко аптечно заведение. Те се свеждат не само до закупуването на четци, но и до заплащането на годишния абонамент, който ще е от порядъка на 700 лева.

Негодувание буди и перспективата да спре продажбата на блистери, а повечето хора не могат да си позволят закупуване на цели опаковки. Дори лекарства за кашлица,  разстройство и т. н. се купуват на блистери. Това се отнася и за успокоителните, които се продават със зелена рецепта. „Не можем да задължим хората да купуват цели опаковки“ – споделят фармацевтите.

Ще се преустанови и връщането  в аптеките на лекарства, които са купени наскоро, но вече са ненужни на пациентите, тъй като лекарите са им изписали други. А цената им никак не е малка – например на тези за лечение на сърдечно – съдови заболявания, диабет и други.

Фармацевтите в Гоце Делчев не са против системата за верификация, щом тя ще доведе до ограничаване на паралелния износ и е необходима в борбата с фалшивите лекарства. Те желаят тя да се отложи до задействане на електронното здравеопазване. Позовават се и на факта, че страни като Великобритания, Гърция и много други не бързат с въвеждането и, а ние искаме  при толкова неясноти да сме едни от първите.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK