АПИ сигнализира прокуратурата за пожара (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Собственикът: Магистралата е строена върху лекарствата

Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха големия пожар в близост до АМ „Струма“ край Дупница.

Преминаването в участъка от автомагистрата между п. в. „Дупница“ и п. в. „Бобошево“ остава ограничено в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „Дупница“ по E-79 до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

Трафикът е изключително натоварен. Образуват се опашки от чакащи коли, които да се включат в движението при „Бобошево“.

Надлезът, който беше обхванат от пожара на сметището, е проверяван обстойно от екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя.

Ще бъдат обследвани стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. Първоначалният анализ ще бъде готов до края на деня. Въз основа на него ще се реши дали преминаването по съоръжението остава ограничено и какви ремонтно-възстановителни дейности ще е необходимо да се предприемат за безопасното преминаване по моста в района на пожара.

След като е ясно какви мерки трябва да се изпълнят и има количествено-стойностна сметка АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

Кольо Илиев – собственик на „Феникс Ресорс“ сподели пред ИНФОМРЕЖА, че пожарът е предизвикан умишлено.

„Към 16,25 ч. вчера бяхме на същото място, което и сега. Нещо от магистралата се хвърли запалително и огънят лумна изведнъж. Не бяхме в състояние да го изгасим. Бяхме малко хора и не можехме да го потушим. Видяхме, когато веществото падна и пожарът започна изведнъж“.

Днес багери чистят буквално тоновете лекарства, които са под моста – част от тях изгорели, друга – не. Има милиарди опаковки, които са „настанени“ в депото за вторични отпадъци.

„Лекарствата са на „Балкан Фарма“. Те не се съхраняват, тук, когато магистралата се строи – те си бяха там. Още от 1997 г. Общинският съвет на Дупница взе решение да се складират тук, докато се намери изход, за да може да ги преработваме. Но до този момент технология да се разделя алумин от ПВЦ не е измислена. Ние участваме по разни програми, за да ги преработваме. Това трябва да се депонира на едно място.“

Според Илиев районът трябва да се почисти, но пожарът не е предизвикан само заради депото, а и от граждани, твърди собственикът.

„Те си хвърлят автогумите и боклуците. Бяхме поставили желязно пале, за да не преминават коли, но лошото дойде.“

Според Илиев няма неправилно съхранение на отпадъци, а документално теренът е държавен, който се дава под наем на фирмата за депониране.

Въпреки, че на място се правят огледи, все още има тлеещи отпадъци и храсти, засегнати от пожара в посока Пульова воденица, Блажиево и Грамаде.

Екипи на пожарна безопасност са на пост, за да потушат евентуално ново възпламеняване. Обстановката покрай селата се следи стриктно.

Изгорели са стопански площи, както и няколкокилометров терен с ниска растителност. Обгорена е и плевня. Огънят не е засегнал къщи за щастие.

Все още важи частичната бедствена обстановка, обявена снощи от кмета на Дупница.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

SS13:49 - 14.08.2019
Имало едно време едни токсични лекаства за изхвърляне, но проблемът бил че струвало много скъпо.Тогава се появил бай ти Ганьо и казал, плетете ми 111111111 евра да си разделя със кмета и аз ще се погрижа.Хоп под моста, хоп бай мангал 5 лева да запали 3 гуми и ХОП 50 000 държавни пари от вашият джоб за разчистване на боклуците.Проблема решен, то не бяха конюшни, тютюневи складове и прочие.Всяко чудо Ганьо помни 3 дни, после на ракийка...ай сега сипите си по едно и почвайте да псувате по интернета.
Безотговорност12:07 - 14.08.2019
Много въпроси има за възникването на този ужасен пожар ... Най - големия е : кой ще плати за всичко, и за пожарникарите, и за щетите, и за отровния въздух ...
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK