АПИ: Не се строи магистрала "Струма" върху разкопките край Покровник

Снимка: Infomreja.bg, архив

Не се извършват никакви строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край с. Покровник.

Уточнението Агенция „Пътна инфраструктура“ прави след запитвания на медии за напредъка при изграждането на участъка между Благоевград и Крупник и съхранението на археологическите находки.

В отсечката между Благоевград и Крупник се работи в участъците, за които има издадено разрешение за строеж като асфалтови дейности в момента не се правят.

В 455-метровия участък с археологическите обекти - от 359+625 до км 360+080, не се извършват никакви строителни работи.

АПИ е изготвила задание на проект за преместване и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът е изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство и след като се получи нужното одобрение ще се пристъпи към изготвянето на проекта.

От АПИ припомнят, че Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.

Изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“, лот 3.1 от км 359+000 до км 366+000 и от км 370+400 до 376+000, е част от проекта: АМ „Струма“ - лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“.

Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK