Русия не може да бъде считана за „стратегически партньор“, смятат евродепутатите

Снимка: pixabay

Във вторник евродепутатите се съгласиха, че ЕС трябва да бъде готов да наложи допълнителни санкции, ако Русия продължава да нарушава международното право.

Парламентът прие във вторник резолюция с 402 гласа „за“, срещу 163 гласа „против“ и 89 „въздържал се“, която прави оценка на сегашните политически отношения между ЕС и Русия.

Санкциите трябва да бъдат продължени

Евродепутатите отбелязват, че от 2015 г. насам са възникнали нови области на напрежение между ЕС и Русия, които включват интервенцията на Русия в Сирия, намесата в страни като Либия и Централноафриканската република и продължаващите агресивни действия в Украйна. Те също така посочват подкрепата на Русия за антиевропейски партии и крайнодесни движения както и намесата й в политически избори и нарушаването правата на човека внейните граници.

Правейки преглед на тези нарушения на международното право, евродепутатите подчертават, че ЕС трябва да бъде готов да наложи допълнителни санкции срещу Русия, и по-специално такива, насочени към отделни лица. Санкциите трябва да бъдат пропорционални на заплахите породени от Русия, добавят те. През декември миналата година Съветът на ЕС удължи икономическите санкции до 31 януари 2019 г.

Глобалните предизвикателства трябва да бъдат решавани заедно

Резолюцията порчертава, че ЕС трябва да преразгледа сегашното Споразумение за партньорство и сътрудничество (СПС) и да ограничи сътрудничеството си с Русия до области от общ интерес. Глобалните предизвикателства, като изменението на климата, енергийната сигурност, дигитализацията, изкуственият интелект и борбата с тероризма изискват селективно сътрудничество.

По-близки отношения биха били възможни само ако Русия приложи изцяло т.нар. Мински споразумения за прекратяване на войната в Източна Украйна и започне да спазва международното право, гласи текстът.

Северен поток 2

Евродепутатите отново изразяват загриженост, че проектът Северен поток 2 може да засили зависимостта на ЕС от вноса на руски газ и да застраши вътрешния пазар на ЕС.

Подкрепа за авторитарни режими и подривни политически сили

Евродепутатите са загрижени относно продължаващата подкрепа от Русия за авторитарни режими и държави като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Те изразяват съжаление, че с цел дестабилизиране на страни кандидати за членство в ЕС, Русия подкрепя подривниорганизации и политически сили, като например тези, които се противопоставят на Преспанското споразумение, което разреши дългогодишния спор относно името между Бившата югославска република Македония и Гърция.

Икономическата война на Русия

Евродепутатите осъждат незаконните финансови дейности и прането на пари от страна на Русия, потенциялно възлизащи на стотици милиарди евро изпирани в рамките на ЕС всяка година, което предствлява заплаха за сигурността и стабилността на Европа. Докладът подчертава, че страните от ЕС трябва да прекратят всички програми за „златни визи/златен паспорт“, от които се възползват руските олигарси.

Цитати

„Времето за любезен и дипломатичен език приключи. Има много малко място за сътрудничество, докато Русия продължава да окупира части от Украйна и атакува други европейски страни,“ отбеляза докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия)

Светослав Малинов (ЕНП, България) отбеляза: „Винаги съм бил част от голямото мнозинство в Европейския парламент, което подкрепя санкциите срещу Русия и следи за стриктното им спазване. Днешното гласуване затвърди още веднъж това мнозинство и неговата ясна позиция, че държи на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Отношенията ни с Русия могат да се основават единствено на международното право, демокрацията, правата и свободите на човека, мирното разрешаване на конфликти. Не виждам желание у Русия да възстанови нарушеното доверие.“

“Трудните отношения между ЕС и Руската Федерация не са такива поради желанието на ЕС да изолира Русия, а поради политиката на Москва по отношение на съседните й страни“ коментира Андрей Ковачев (ЕНП, България). „Русия продължава незаконното анексиране на Крим, да окупира части от Грузия, както и да не изпълнява Минските споразумения. Сериозно притеснени сме от опитите за руска намеса в политическия живот на страните членки на ЕС, както и опити за намеса във вътрешнополитическия живот на страните от Западните Балкани чрез дезинформационни кампании. Киберсигурността продължава да е огромно предизвикателство за ЕС особено с оглед на предстоящите европейски избори. Искаме взаимоизгодни, партньорски отношения с Руската федерация, но за това са нужни две страни“ добави той.

Момчил Неков (С&D, България) коментира: „Русия е страна с над 2300 км обща граница с Европейския съюз и страната, граничеща с най-много държави от ЕС. Тоталното заклеймяване на отношенията с такъв стратегически партньор е самоубийствен удар за дипломацията на ЕС. Не е ли по-важно да погледнем собствените си свобода на медиите, разследваща журналистика и скандали? Обвиненията и нападките не са начин за решаване на политически въпроси, още повече, когато те са международни“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK