5000 декара опожарени гори в района на Кресна и Симитли вече са залесени

Снимки: ЮЗДП

Около 13 000 дка бяха общо засегнатите площи, от които напълно унищожени са близо 6 000 дка

Около 5000 декара увредени горски територии при един от най-големите пожари в страната преди четири години в района на Кресна вече са залесени. Това съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов по време на залесяване с изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” Васил Грудев в землището на с. Влахи.

Предприятието работи ускорено за преодоляване на щетите, което е наше призвание и отговорност. Около 13 000 дка бяха общо засегнатите площи, от които напълно унищожени са близо 6 000 дка, припомни Дамянов.

Към момента работим в този обект по мярка 8.4, по която имаме целева помощ за възстановяване на 3552 дка. Помощта включва освобождаване на площите, почистване, засаждане на нови фиданки. Разчитаме да имаме над 90% прихващане. Тук е мястото да благодарим на фонда, защото разходите са неимоверни, посочи директорът на ЮЗДП.

Много се радвам, че днес сме тук по един изключително хубав повод - да почетем гората и да видим всички ние и обществото къде отиват средствата по ПРСР по горските мерки. Това каза изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Васил Грудев.

До тук към настоящия момент фондът е договорил 39 млн. лв. по тези мерки. ЮЗДП е един от нашите бенефициенти. Средствата, които отпускаме за този проект, са близо 1.3 млн. лв. Отделно отпускаме още 1.3 млн. лева за изграждане на горски пътища и водоеми пак за ЮЗДП, уточни Грудев.

По думите му подобни поводи са и причина да оказваме помощ и на горските предприятия, защото гората е на всички нас. Благодаря на г-н Дамянов за усилената работа. Мисля, че нашата помощ е навременна и ще успеем да постигнем много по-добър ефект.

Приоритетно се залесява с широколистни местни видове, тъй като те са по-устойчиви. Но за възстановяване на изгорелите горски терени в землището на с. Влахи се използват и контейнерни иглолистни фиданки от черен бор.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK