АП – София, взе под специален надзор делото за палежа на магистрала „Струма“

Снимка: Infomreja.bg

Разследването продължава

Под ръководството на Районна прокуратура – Дупница, се води досъдебно производство за управляване на отпадъци не по установения ред, вследствие на което била създадена опасност за живота и здравето на населението и причинена немаловажна вреда на околната среда, както и за запалване на имущество със значителна стойност по непредпазливост.

Делото е било образувано след пожар, възникнал на 14.08.2019 г. в района на с. Джерман, община Дупница, местността „Алачица“. Тогава били повредени бетонови носещи колони, както и прилежащите към тях ригели и трегери, част от мост на автомагистрала „Струма“, собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“.

С оглед събраните към онзи момент доказателства в качеството на обвиняем е бил привлечен Кольо Илиев - управителят на дружеството „Феникс“ ЕООД, държало отпадъци в близост до съоръжението. Именно в резултат на неправилното им складиране бил предизвикан пожар, причинил повреда на части от автомагистралата.

Разследването по делото продължава.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, Кольо Илиев вече е с повдигнати две обвинения от прокуратурата.

Едното е за престъпление против околната среда, затова че в качеството си на управител той е управлявал отпадъците по неустановения ред и с това е създало опасност за живота и здравето на гражданите. Отделно от това е причинил немаловажни вреди на околната среда.

Второто повдигнато обвинение срещу Кольо Илиев е за причинен пожар по непредпазливост, при груба небрежност е запалил чужд имот на значителна стойност, а именно съответните съоръжения на АМ „Струма“.

За първото престъпления законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 до 50 хил. лв., а за второто затвор до 5 години.

Илиев е с наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 хил. лв. и забрана да напуска страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK