Предупреждение от РДПБЗН – Кюстендил: Внимание! Повишена опасност от пожари

Снимка: Infomreja.bg

От началото на 2021 г. са възникнали 33 пожара

Повишаването на температурите, през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. Въпреки редицата предупреждения на служителите от РДПБЗН – Кюстендил, продължава паленето на отпадъци и сухи треви. Това е нарушение на нормативната уредба, водещо до сериозни последици  за горския и полски фонд.  

От началото на 2021 г. са възникнали 33 пожара: 4  от тях са  без преки материални загуби в урбанизирани територии, 13 - в извън урбанизирани територии и 16 пожара са причинени при палене на отпадъци.

При възникналите пожари са засегнати 35000 м2 сухи треви и храсти в  извън урбанизирани и урбанизирани територии.

РДПБЗН – Кюстендил, напомня за мерките за пожарна безопасност в земеделските земи:

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места.

Абсолютно ЗАБРАНЕНО е в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища и други растителни остатъци и  използването на открити огнеизточници;

Не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.

Административната санкция  за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР,  е от 200 до 2000 лв.

При забелязан  пожар, съобщете незабавно на тел.112.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK