Антонио Таяни към българските депутати: Мирът не е даденост

Снимка: БНТ

Националните парламенти са най-добрите ни сътрудници в усилието да доближим Европа до гражданите. Това заяви президентът на Европейския парламент Антонио Таяни в обръщението си към българските депутати в Народното събрание. Той призова народните представители активно да участват в дебата за Бъдещето на Европа и на младите хора.

„Искам да подобрим европейския проект, да го обясним на гражданите и всички да се чувстват участници. Европа трябва да разчита на мъдростта и ентусиазма на този древен народ, който вие представлявате. Бъдещето е наше!“, обърна се Антонио Таняни към депутатите.   Защото „Съединението прави силата“, заяви президентът на Европейския парламент, цитирайки мотото на Народното събрание и на Българското председателство.

По думите на Антонио Таяни, България играе ключова роля за европейската перспектива на Западните Балканите. „Благодарение на ангажимента на българския премиер Бойко Борисов този въпрос е включен в европейския дневен ред. Наскоро бях в Черна гора, предстои да посетя и други страни. Отчитам стратегическото значение на процеса за интеграция на Балканите. Ние трябва да дадем ясен сигнал за нашите намерения за свързаност чрез инфраструктурни проекти и включване в дигиталната икономика“, подчерта Таяни. Той изрази желание да застане зад обща инициатива на Европейския парламент и Българското председателство за намаляване на таксите за роуминг за страните от Западните Балкани. „Ако не направим това, има опасност фундаменталистите и терористите да превърнат региона в зона на трафик на оръжия и хора. Това е единствената възможност за бъдещето, ако не искаме континентът да бъде осъден на маргинална роля в полза на САЩ, Русия, Китай или Индия“, допълни Таяни.

Председателят на ЕП очерта основните  притеснения на европейските граждани днес - икономиката, миграцията, заплахата от тероризъм. „Само като даваме конкретни отговори можем да преодолеем реториката на онези, които предлагат като панацея затварянето вътре в себе си“, отбеляза той. Проблемите трябва да се решават на регионално, национално и на континентално ниво, но за това са необходими работещи институции и приносът на националните парламенти е изключително важен в този процес.

„Европейският съюз не е нищо друго освен мирния начин, който европейските граждани са намерили за решаване на проблемите помежду си след 2000 години спорове и войни. Мирът обаче не е даденост завинаги“, подчерта Антонио Таяни. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK