Антифашисти и социалистите отбелязаха 9-и септември в Кюстендил

Снимки: Личен архив

Поднесоха венци и цветя на Алеята на безсмъртните в РИМ – Кюстендил

„Честит 9-ти септември! Честит ден на свободата! Защото днес говорейки за историческата истина трябва да кажем едно и основно – това е денят на свободата на България.

Денят, в който България беше освободена от собствения си фашистки режим и от нацистка Германия. Това е непреходния исторически смисъл на 9-и септември.

На тази дата БКП и въоръжените отряди на съпротивата под командването на народо-освободителната въстаническа армия установиха друг политически режим в България. 

Политически режим, който даде възможност за изграждане на нова конституция, за създаването на Българската република, която е основна политическа цел на всички борци от националното освобождение на България от 19-ти век.

Девети септември даде възможност да бъде премахната монархията, която беше един чужд властнически институт в България, който беше в основата на двете присъединявания на България в двете катастрофални за нас войни – Първата и Втората световни войни“, каза в приветствието си народният представител от БСП, Валери Жаблянов.

Сред присъстващите бяха активисти на БАС, БСП, КПБ, НД “Русофили“.

Председателят на Общински съвет на БСП инж.Росен Раденков заключи, че отбелязваното ня датата на Деветосептемврийското въстание не е просто една демонстрация на отговорност към историческата истина, а е един съдържателен политически акт, чрез който БСП рязко се разграничава от съвременните форми на фашизъм, расизъм и авторитарно управление. 

Всички присъстващи в двора на Историческия музей в Кюстендил, поднесени венци и цветя на паметниците на Стоян Лудев, Харалампи Аничкин, Никола Въжаров и други. Мястото е известно сред кюстендилци като Алея на безсмъртните.

Да защитим историческата истина за 9 септември 1944г. и за социалистическа България. Да предадем на децата си идеалите, да застанем единни срещу неофашизма, призоваха от БАС – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK