Античност, религия и непокътната природа за пленера в Благоевград

снимки: Община Благоевград

Община Благоевград предложи изключително благоприятна среда за вдъхновението на именитите художници, които се включиха в традиционния пленер по живопис „Благоевград – древен и модерен“. Творците участваха в тур около повечето природни и културно-исторически забележителности в региона, организиран от община Благоевград. 

Обиколката на живописците започна с посещение на късноантичната сграда в село Дренково, където се състоя кратка изнесена беседа с гид от Регионален исторически музей. Художниците останаха впечатлени от уникалната крепост, която се е съхранила в продължение на хилядолетия.

Някои от творците изразиха желание да пресъздадат крепостта и ландшафта около нея в бъдещите си творби. Всички се обединиха около мнението, че мястото притежава уникална симбиоза между култура, история и природа.

За да почерпят вдъхновение от региона, художниците посетиха и язовир „Стойковци“, в землището на село Логодаж, за да скицират бъдещи свои пейзажи. Мнозина подчертаха, че ще се върнат, за да финализират  своите работи поради изключителните дадености на региона.

Последна точка от обиколката бе православния храм „Св. Архангел Михаил“ в село Логодаж, който датира от средата на 19 век. Историята на святото място разказа отец Ангел Боянов, а богатото на исторически събития място предложи  вдъхновяваща атмосфера за творците, много от които дори пресъздадоха първите си скици на местността.

Пленерът ще продължи до 18 септември, като в него участват художници от цяла Югозападна България, а събитието е част от кандидатурата на Благоевград, София, Перник и Кюстендил  за Европейска столица на културата 2019.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK