Ансамбъл „Пирин” представи богатството на българската музика и танц в Париж

снимки: Община Благоевград

На 3 юли в самото сърце на френската столица беше даден старта на туристическия панаир ”България – традиции и култура”.  В него участие взе легендарният ансамбъл „Пирин”. Благоевградската емблема гостува в Париж заедно с най-известния български готвач Ути Бъчваров и писателя Иван Михайлов, който представи сборника си от пътеписи “Отбивки”.

 “Панаирът, който организирахме заедно със Софийска община и Френския културен институт е първият по рода си.  Надявам се той да се превърне в традиция. Фактът, че на "Пале Роял" се събраха толкова много парижани и гости на града, въпреки рекордните жеги, доказва, че България е атрактивна и предпочитана дестинация и че сме съизмерими с останалите популярни места за отдих и почивка”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, под чийто патронаж се проведе панаирът. 

Доказалите се таланти на България представиха страната ни с нейната традиционна музика и кухня на площад, в непосредствена близост до музей „Лувър”, където е позиционирана изложбата “Епопея на тракийските царе – археологически открития от България”, който също е под патронажа на Министерство на туризма.

Три дни танцьорите и музикантите на ансамбъл „Пирин” учиха парижани и гости на града да играят български хора и да свирят на тъпан. Много от посетителите още в първия ден на панаира пожелаха да научат стъпките на правото българско хоро. Богатата фолклорна програма ще продължи до края на фестивала.

До 5 юли, когато бе последният ден от панаира, парижани и гостите на френската столица имаха възможността да се научат да пишат с туш и перо на кирилица, да изработват кукерски маски, да се сдобият със саморъчно направени мартеници, да разберат за една от най-древните български техники за обработване на вълна “плъсти”, както и да измайсторят типичен тракийски венец.

За най-малките бяха предвидени редица арт ателиета, както и специална игра, свързана с експозицията на тракийските съкровища в Лувъра. За позналите верните отговори малчугани бяха предвидени и награди – реплика на древни монети и книгата на Станка Желева и Надя Тодорова, адаптирана за деца “Невероятните истории на съкровищата на България.”

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK