Ансамбъл "Пирин" и над 300 танцьори от региона със спектакъл в Благоевград

Снимка: "Хора и традиции"

„Да популяризираме българския фолклор и върнем възрожденския си дух“ е своеобразното мото на фолклорната танцова панорама, мащабен проект на фондация Българско танцово изкуство. Проектът включва 16 концерта в 13 града на България. Над 2000 танцьори ще изпълнят над 200 танца пред 30 000 зрители и се организира за шеста поредна година.

Фолклорната танцова панорама в Благоевград е поредна, естетическа експлозия на танцовото изкуство на България.

Гарант за това е ансамбъл ”Пирин”, който печели завинаги сърцата на 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни по всички континенти на света.

Тази феерия от музика, песни, танци и багри завладява всички престижни световни сцени като: „Карнеги хол”- Ню Йорк, „Кенеди център”- Вашингтон, „Оркестра хол”- Чикаго, Денвър, „Бъркли център”- Сан Франсиско, САЩ; театър „Кралица Елизабет” - Торонто, зала „Чайковски”, зала „Русия” и Дома на конгресите в Москва, Русия; театър „Пресиденте  Алвеар” – Буенос  Айрес – Аржентина и много други. 

Ансамбъл „Пирин“ е носител на десетки международни награди, между които ярко се открояват „Златната плоча”  в град Нешвил 1982 г.  и „Грамми” за участие във втория албум на „Мистерия на българските гласове” на Марсел Селие през 1990. Изкуството на ансамбъл „Пирин“ е емблема на човешката цивилизация отворен прозорец към най-древните пластове на европейската култура.

Към панорамата се присъединява Представителният танцов ансамбъл „Веселие“ - Симитли, с ръководители Калина и Любомир Марянски.

През всичките 20 години, откакто съществува, повече от 1000 деца са минали през школата на ансамбъла.Със своите изпълнения и магията на българските ритми танцьорите от "Веселие" покориха  публиката не само в България , но и в Гърция , Турция , Полша, Унгария, Македония, Франция,  Италия, Испания, Сърбия, Румъния, Хърватска, Украйна, Босна и Херцеговина, Молдова, Чехия където ансамбълът спечели  много отличия и престижни награди.

Ансамбъл „Веселие“ е носител на „Сребърна лира“ на СБМТД- гр. София, Гран При на фестивала “Дойна Коворлюилюи”- гр. Галац, Румъния 2009 г., Първа награда от международния фестивал „Фестифолк” в Алкала де ла Селва (Теруел), Испания 2008 г., Първа награда на фестивала “Златна ягода”- гр. Атча, Турция 2005 г., Награда на публиката  на фестивалитe в Савоя ди Лучания, Италия 2007г. и гр. Пула, Хърватска 2009 г., Гранд при на международния фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува” - Микрево 2010 г. и 2013 г., Носител на голямата танцова награда на София за 2013 и 2014 год. (до 18 г.) и мн. други. Имат собствени танцови постановки, но и постановки на известни български хореографи. Ансамбълът възпитава децата на любов към българския фолклор, бит и култура, да съхранят традициите и идентичността на своите предци!

За 24 години от своето съществуване, фолклорен танцов ансамбъл „Актавис“- Дупница, обучи над 7500 деца и младежи. Това са деца и младежи, които милеят за опазването и развитието на нашия фолклор. Доказали са го не само с всичко това, което са направили, но и с всички свои международни изяви  извън България (в страни от Европа – Италия, Унгария, Сърбия, Гърция, Македония, Франция, Украйна, Румъния, Турция и мн.др., които до сега по различни поводи са 91бр.) На всички тези изяви танцьорите се раздават с пълна сила, за да покажат на света богатия и красив български фолклор.

Главен художествен ръководител на Ансамбъл "Актавис“ е Воин Войнов.

Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ към Народно читалище "Никола Вапцаров - 1866"- Благоевград, е с главен художествен ръководител - Лилян Данчев. 

Към днешна дата в кратката си история, създадени през 2013 година, танцьорите от Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ са признати и отличени на много наши и международни сцени. Участници и носители на множество престижни награди, медали и дипломи. 

В репертоара на ТС „Зора” - Дупница с ръководител Дилиана Диканска има танци от всички етнографски области на България. Момичетата и момчетата от танцовия състав имат добри умения и лесно усвояват различните стилове танци. С нежност и смиреност се понасят в пиринските танци. С лекота и грация изпълняват тракийските. С хъс и напетост показват характера си в шопските.Това са млади хора с различни професии, образование и социално положение, но са обединени от любовта си към танците и богатия с разнообразието и красотата си български фолклор.С лекота изпълняват обработените хора и сложните комбинации, които са в основата на авторските композиции на Дилиана Диканска. Усиленият труд по време на репетициите им носи множество награди и призови места от конкурси и фестивали в страната и чужбина.

Фолклорната танцова панорама  се провежда за шеста поредна година, а нейните цели са да популяризира българския танцов фолклор, да създаде творческа среда и да подпомогне обмяната на информация с цел професионалното израстване на хореографите и развитието на сценичното танцово изкуство във фолклорния жанр, да стимулира както морално, така и материално, развитието на танцовите групи чрез дарения след всеки концерт, чрез годишни дарения и чрез годишни награди на фондацията. Публично чрез жребий фондацията ще подкрепи част от участващите групи,у а така също ще разпредели 50% от финансовия си резултат към 1 януари 2019 г. Право на участие в тегленето на жребия имат всички групи, които не са получили дарение в рамките на предходната година.

На заключителния концерт ще бъдат връчени и Годишните награди на фондация „Българско танцово изкуство“. Наградите за непрофесионални групи са за цялостно представяне, а за професионални групи - за хореография на сценичен танц. 

„Очаква ви нещо грандиозно, красиво и силно емоционално - казва ръководителят на ансамбъл „Веселие“ – Симитли, хореографът Любомир Марянски - Подарете си незабравима човешка, естетическа и танцова емоция. Очакваме ви на концерта. Подкрепете танцовото изкуство на България и нашите деца, а ние ще ви накараме да се почувствате горди, че сте българи.“  

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d
loading...