Ансамбъл „Никола Вапцаров“ - Сандански със златен медал и GRAND PRIX от Балкански шампионат по фолклор

Снимки: Народно читалище „Отец Паисий-1919" - Сандански

Ансамбълът за народни песни и танци „Никола Вапцаров” при Народно читалище „Отец Паисий-1919 - Сандански сътвори истински фурор на Балканския шампионат по фолклор „Euro folk – Жива вода 2016”, Хисаря.

През всичките десет състезателни фолклорни дни (2-12 юни) на престижната сцена се изявиха над 200 фолклорни групи и състави. Високото ниво на форума бе предпоставка за изключително голямата и оспорвана конкуренция между участниците. Немалка част от тях бяха ансамбли за народни песни и танци от цялата страна.

Изпълненията на участниците бяха оценявани от 5-членно професионално жури, което положи максимални усилия за обективност и безпристрастност при оценяването на всички участници. След оспорвана надпревара на финала излязоха двата най-добре представили се ансамбли – Ансамбъл „Никола Вапцаров” - Сандански и Ансамбъл „Българани” - София.

Със затаен дъх препълнената зала очакваше решението на журито за крайния победител. Съвсем закономерно, с 5:0 гласа, най-голямата награда GRAND PRIX „Златен Орфей”, първо място с чек в размер на 1000 евро, златен медал и статуетка заслужено се присъдиха на санданския Ансамбъл „Никола Вапцаров”.

Наградите бяха официално връчени на Гергана Костадинова – главния художествен ръководител на ансамбъла, от Калоян Николов – президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали.

Под бурните аплодисменти и със ставане на крака всички присъстващи оцениха по достойнство безапелационно успеха на любимия на всички ансамбъл. След получаване на големия приз Гергана Костадинова изрази своята благодарност и признателност към самодейците и ръководителите на групи към ансамбъла за положения дългогодишен и безкористен труд.

Не по-малко щастлив от всички бе и председателят на читалището Атанас Стоянов. Присъствайки лично и ръководейки голямата група самодейци, той не скри голямото си вълнение и неописуемата си радост от заслужената победа.

Изказвайки искрените си благодарности към допринеслите за големия успех той им пожела да продължат надграждането на всичко постигнато до тук и да развиват фолклорните традиции, трайно свързани с българския дух и култура в Сандански, Пиринския край и страната.

Спечелената сума от победата ще бъде изразходвана за закупуване на допълнителен реквизит за нуждите на самодейците от ансамбъла.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK