Започна гласуването за лидер на БСП, кандидатите са петима

Снимка: БСП

Започна гласуването за национални ръководни органи на БСП, сред тях и за председател на Национален съвет на партията, съобщи БГНЕС. Петима са кандидатите за председател на НС на БСП – Валери Жаблянов, Георги Гергов, Корнелия Нинова, Красимир Янков и Михаил Миков.

Номинираните за членове на НС на БСП са 547 души. Младите социалисти, които ще се борят за място в пленума, са 118. Тридесет са избраните от областите делегирани членове на НС на БСП. Кандидатите за членове на Общопартийната контролна комисия на БСП са 133. За мястото на председател на ОПКК кандидатите са 14. Така ще се избира с 4 бюлетини като се очаква самото гласуване да продължи час и половина.

Най-вероятно утре сутринта ще стане ясно дали ще има балотаж за председател на НС на БСП. Петима кандидати за председател на БСП останаха, след като 23-ма си направиха отвод преди да започне изборът за лидер на партията. За лидерското място в столетницата ще се борят досегашният председател Михаил Миков, Корнелия Нинова, Георги Гергов, Красимир Янков и Валери Жаблянов.

Предстои да бъдат напечатани бюлетините и да започне изборът за председател на БСП. Ако се стигне до балотаж, то той ще се проведе в неделния ден – 8 май. По-рано днес Михаил Миков заяви пред 49-ия конгрес на БСП, че българската демокрация е болна - симптомите са недоверие в институциите и политиката, огромни социални неравенства, неучастие в политическия живот, размиване между ляво и дясно. Причините в заболяването са в невъзможността на демокрацията да се противопостави на натиска на неолиберализма. Това означава грешното схващане, че няма ляво и дясно.

Миков добави, че лобистко законодателство и нечестни избори са подкопали демокрацията. „Дясното управление се изражда все повече в авторитаризъм, дори с неофашистки прояви. Все повече хора разбират, че правото им на избор е отнето от онези, които опорочиха изборите. Какъв е смисълът да гласуваш, ако после някой ще пренапише протокола ти от избирателната секция”, попита реторично Миков.

На БСП, на левите партии се пада задачата да върнем демократичните достижения отново. За нас има и ляво, и дясно, и трябва с действията си да гарантираме тази алтернатива, да върнем на хората чувството, че те определят сами какъв път да поеме нашата държава, отбеляза още Миков. Според него, най-голямото предизвикателство е да не отстъпят от обещанията си, когато участват в управлението.

„Да приемем управлението като работа в интерес на хората, а не като самоцел или заради нечии лични интереси, които са се реализирали във властта. Социалната държава се грижи за своите граждани, тя е активен регулатор и не само, тя е и участник в икономиката. Тя изисква усилия, време и правилна политика. След 1989 г. еднополюсният свят не даде друга алтернатива, освен неолибералната. Решенията на дясното през последните 26 години бяха приемани за безспорни - това роди дезинтегрирано общество от политически апатични хора, много бедност и натрапчива несправедливост”, заяви Михаил Миков.

Трябва да сложим край на вътрешно-партийните боричкания, подчерта още Миков. Подобрен род ефектни способи за личностно изтъкване, според Миков отвращават хората, които са извън партията. „Прекратяването на неполитическите зависимости също носи доверие. Тези зависимости нанасят поражения върху лявата политика и тя страда много повече от дясната, защото зад тях надничат частни и бизнес интереси. На някои места БСП се използва като търговска марка за прокарването на такива интереси. Крайно време е това да спре. Ние се противопоставяме на този процес и ще продължим да предприемаме всичко необходимо за ограничаването и премахването”, каза той.

На днешната България повече от всякога е нужен президент родолюбец и патриот. Такъв, който приема социалната държава като абсолютен императив. Днес ние трябва ясно да кажем, че курсът е един – предсрочни парламентарни избори. „Кой има интерес от слабата държава, ако не елитите и корпорациите?“, попита Миков в своето изказване пред делегатите и подчерта, че несолидарното общество не може да изгради силна държава. „Трябва да възстановяваме доверието между хората, усещането, че сме част от един народ, че имаме обща национална съдба и интереси, че трябва да сме съпричастни един с друг. Защото само солидарността между хората ще даде възможност за изграждането на силна държава“, подчерта още Миков.

По отношение на синдикатите той заяви, че в периода на неолибералния преход са се нарушили традиционно добрите отношения между синдикати и социалисти в България. „Наше задължение, като лява партия, е да подадем ръка за сътрудничество със синдикалните организации в България, да насърчаваме с всички средства синдикалното сдружаване и да защитаваме хората на наемния труд в отношенията с капитала. Нашият естествен съюзник са синдикатите“, добави Миков. Той добави, че партията може да работи повече и с работодателите, „но ясно и открито, не само за снимка в медиите“.

„Навлизаме в период, в който лявото става все по-модерно, в който на БСП приляга в най-голяма степен да бъде водещата политическа сила, която да даде алтернативата и да предложи начина, по който обществото да преодолее кризата, в която се намираме“, отбеляза още пред социалистите Михаил Миков.

От трибуната се изказаха и редица делегати, както и гости на конгреса на БСП. „Аз съм тук днес, защото вярвам, че БСП е готова да посрещне предизвикателствата на бъдещето. Доказали сте това чрез своята история. Сигурен съм, че ще докажете това и днес, и в бъдещите години“. Това заяви генералният секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла в своето обръщение към 49-тия Конгрес на БСП. Той подчерта, че Социалистическият интернационал днес е жизнена организация, която обединява 152 партии.  

„Социалистите винаги сме или отворени за диалог и за намирането на общи решения. Трябва да сме верни на нашите идеи, убеждения и ценности, защото това са основите на социалистическото движение“, категоричен бе той. От своя страна Калоян Паргов заяви, че „днес трябва да говорим за политики, за това как да станем разпознаваеми като реална алтернатива на управляващите”.

Защото хората търсят алтернатива на сегашната пагубна за България четворна коалиция. Защото хората търсят алтернатива на модела „Борисов“. Днес е необходимо радикално преобръщане на посоката, в която се движи страната, тъй като сегашната я обрича на гибел. Независимо от привидната стабилност на дясното коалиционно управление, расте масовото усещане за нестабилност на властта. И най-важното – трябва ясно да кажем какво ще предложим на хората, за да си върнем тяхното доверие и с тяхна помощ да поемем отговорността за управлението на страната, каза още Паргов.

След изказванията последва закрито заседание на делегатите на конгреса. Кандидатите за лидерския пост бяха общо 28, много от тях си направиха отвод преди да започне изборът на лидер на партията. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK