Анна Бистричка: Благоевградски регион може да бъде притегателен център за инвестиции

Снимка: ДБГ

Благоевград може да бъде много привлекателен за инвестиции, а довършването на автомагистрала „Струма“ ще даде допълнителни възможности. Моята цел като заместник-областен управител с ресор „Икономика“ е стимулиране на малкия и средния бизнес на територията на областта, както и подкрепа за стартирещите млади предприятия, тъй като те са гръбнакът на всяка икономика.

Това каза Анна Бистричка, заместник-областен управител и областен координатор на ДБГ от РБ, на срещата с представители на бизнеса от област Благоевград, която се проведе вчера. По покана на Бистричка на форума присъстваха заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева и Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок. 

Без икономически ръст няма как да бъде отделен нито 1 лев повече за образование или здравеопазване. Нашата основна задача трябва да бъде да помагаме на бизнеса, затова е и днешната среща, добави тя. 

Идеята на тези кръгли маси е да говорим за регионалните политики. Дисбалансът между регионите е голям проблем, национална рамка има, но докато няма работещи местни стратегии няма как да преодолеем регионалния дисбалнс, категорична бе заместник-министър Везиева. 

Нашата задача е да си говорим с местния бизнес, местната власт и да намерим мястото на всяка една община в националната рамка, така че да изпълним стратегията със съдържание и да има резултати, каза още тя. 

Везиева посочи, че Благоевград е районът, в който приоритетни са няколко от областите на Стратегията за интелигентна специализация (ИСИС), която е основополагаща за икономическия растеж. Те са свързани с балнеолечението, с креативната и рекреативна индустрия, с IT-технологиите, със здравословния начин на живот и с биотехнологиите, каза тя. 

Зам.-министър Везиева изтъкна, че по Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" 2014-2020 към момента има пет проекта от област Благоевград на обща стойност над 5 млн. лева. 

Делчев добави, че Благоевградска област може да бъде мотор на развитието в Югозападния регион, а подобряването на средата за малките и средни предприятия е основна задача на РБ. 

Срещата с представители на бизнеса от областта премина при засилен интерес, бяха обсъдени възможностите за кандидатстване по различни европейски програми. Заместник-министър Везиева посъветва предприемачите да се насочат към програмите за креативна и рекреативна индустрия, тъй като Благоевградска област има голям потенциал в тази посока. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK