Най-малко 28 са убитите в Анкара, ранените са 61

Снимка: БГНЕС

Най-малко 28 са убити и 61 са ранени при атентата в турската столица Анкара. Това съобщи зам.-премиера Нуман Куртулмус, цитиран от АФП, който обеща властите да „хвърлят светлина” върху инцидента. Куртулмус потвърди, че все още не е ясно кой стои зад атентата.

Властите са категорични, че това е терористичен акт, все още никой не е поел обаче отговорност за колата бомба, която се вряза във военен конвой, спрял на светофарите на булевард Иньоню. Ситуацията в района на взривовете остава особено критична.

В непосредствена близост са сградите на Генералния щаб на въоръжените сили, на парламента и на Министерството на вътрешните работи, както и улицата, на която на 20 септември 2011 г. също кола-бомба уби 5 души. Тогава групировката "Соколи за свободата на Кюрдистан", близка до ПКК, пое отговорността за кървавия атентат.

Веднага след експлозията в 18:31 часа Съветът за телевизия и радио разпространи забрана за излъчване на новини и кадри от мястото. Районът е отцепен, заради риска от поредна бомбена атака полицията предупреди жителите на Анкара да се отдалечат. Съобщава се и за разрушения. На местопроизшествието са пристигнали пожарникари и полиция.

Градът е в шок, премиерът Ахмет Давутоглу напусна заседанието на Съвета за сигурност в президентския дворец Аксарай и пристигна в централния офис на управляващата Партията на справедливостта и развитието, без да коментира случая.

Говорителят на партията Юмер Челик заяви, че Анкара отново е жертва на тероризма и сега повече от всякога народът трябва да бъде единен. "Извършване на терористичен акт в гъстонаселен район още веднъж показва подлото лице на тероризма“, заяви Челик, цитиран от Си Ен Ен Тюрк. Целта на терористичния акт в Анкара бе военен транспорт, който превозваше персонал от турския Генщаб, казва се в съобщение на Генщаба, разпространено на сайта му.

Заради терористичния акт Ахмет Давутоглу отмени утрешната си визита в Брюксел, където трябваше да преговаря с европейски лидери за мигрантската криза. От българското външно министерство съобщиха за БГНЕС, че нашата дипломатическа мисия в Анкара е в контакт с турските власти. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK