Най-малко 90 души загинаха при терористична атака в Анкара

Снимка: БГНЕС

Най-малко 90 души са загинали при двете експлозии, които разтърсиха пътен възел в центъра на Анкара. Това обяви министърът на здравеопазването Мехмет Мюеззиноглу, цитиран от „Хюриет". Информацията от министъра идва шест часа след атаката.

На брифинг Мюеззиноглу заяви, че 62 души са убити на място по време на атаката. Други са починали в болниците. "Ислямска държава" и ПКК сред основните заподозрени за терора в Анкара. Ранените са около 400.

Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви тридневен национален траур.

По-рано световните медии съобщиха за мощни експлозии, разтърсили жп гара в турската столица Анкара. Засега няма данни за пострадали българи при атентата в Анкара.

Първоначално вътрешното министерство на Турция обяви, че 30 души са убити, а 126 са пострадали. Според турските власти експлозията в Анкара е терористична атака и според разследването отговорен за акта е атентатор самоубиец.

Силите на реда бяха принудени да стрелят във въздуха, за да разпръснат тълпата, която започнала да скандира.

„Дейли Сабах" отбелязва, че в района на гарата е билa запланувана голяма демонстрация, „Труд, мир, демокрация", на синдикати.

Свидетели съобщават за две експлозии. Ройтерс информира, позовавайки се на местната медия „Доган", че е имало две експлозии на пътен възел в центъра на столицата. Атентатът е срещу единството и мира в страната, обяви Ердоган.

Телевизия CNN Turk пък съобщава, че взривовете са станали преди „мирен" марш в протест срещу конфликта между държавата и кюрдите в Югоизточна Турция.

Агенция „Анадола" предаде, позовавайки се на източници, че десетки са загинали и ранени при експлозия на жп гара.

Кореспондент на агенцията разказва, че има тела и ранени хора по земята пред гарата на улица „Хиподрум", където са започнали да се събират хора за мирен протест в Анкара.

В 10:05 часа местно време е бил получен сигналът за експлозията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK