Анимацията на кюстендилеца Теодор Ушев "Сляпата Вайша" ще се бори за "Оскар"

Снимка: mediapool.bg

Анимационният филм на кюстендилеца "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев е сред 10-те номинации за "Оскар" за късометражни анимационни филми.

Лентата е направена по адаптиран сценарий на едноименния разказ на Георги Господинов от сборника "И други истории". Той разказва за момиче, което нe може да живее в настоящето, защото с едното си око гледа в миналото, а с другото - в бъдещето, съобщава mediapool.bg.

Филмът направи премиерата си в конкурса на "Берлинале" през февруари. Оттогава е показан в над 20 държави и взе няколко награди - на възрастното и детското жури от най-големия фестивал за анимационни филми в света в Анеси, "Сребърен Пегас" от фестивала "Аниматор" в полския град Познан и голямата награда за анимация на най-стария щатски фестивал в Чикаго.

Зад филма стоят Канадския филмов фонд и френската телевизия "Арте".

Теодор Ушев ще анимира и изключително добре приетия по света роман "Физика на тъгата" на Георги Господинов, който спечели литературната награда "Ян Михалски" в сряда.

Българинът Георги Господинов е коронован с наградата Ян Михалски, пишат френски и немски медии днес.

"В меандрите на индивидуалната и колективната памет Георги Господинов поема в търсене на своята идентичност, но също и тази на Европа и света, защото тъгата се разпространява, тъгата мигрира... Роман, който звучи като брилянтно оркестрирана енциклопедия...", пише в мотивите на журито, което ми присъди наградата, съобщиха от издателство "Жанет 45".

Наградата "Ян Михалски" се връчва от 2010 г. за изключителни постижения в световната литература. Отворена е за книги в категорията фикшън и нонфикшън. Нейни финалисти и победители са писатели като Александър Хемон, Петер Естерхази, Дьорд Драгоман, Тимоти Снайдър, Серхий Жадан и др.

Френската телевизия "Арте" отново застава зад канадския проект на Теодор Ушев за анимация и по романа "Физика на тъгата".

Теодор Ушев е роден на 4 февруари 1968 г. Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1995 г. в специалност Графичен дизайн в Художествената академия. В България е известен главно с театралните си афиши от 90-те години на ХХ в.

Понастоящем живее в Монреал, Канада, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет.

От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон, Будапеща и много други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK