Реставрират големия паметник в центъра на Гайтаниново

Снимка: Infomreja.bg

Ще бъде възстановен старият и ще се изгради нов паметник

Тези дни дойде новината за одобрените от правителството допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2019 година, които да се изразходват за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Между общините, които ще получат тези средства, е и Хаджидимово.

Селото от община Хаджидимово, кандидатствало за средства, необходими за същата цел, е Гайтаниново, известно като генералското село, защото в него са родени изтъкнати военачалници от българската армия.

„Радваме се, че такива средства вече са ни отпуснати, защото отдавна се нуждаем от тях. Искаме да обновим големия паметник, който е в центъра на селото. На него са изписани имената на родените в Гайтаниново опълченци, на участниците в Кресненското въстание през 1878 година, на загиналите между 1912 и 1918 година, както и на убитите през 1925 и 1945 година наши земляци. Мемориалът е посветен и на загиналите през 1958 година при защита на държавната граница.

В селото имаме и паметник на прославения генерал Константин Жостов. Сега искаме да изградим още един, на който да бъдат изписани имената и на другите наши прославени военачалници“, каза за ИНФОМРЕЖА Георги Хаджиев – кмет на село Гайтаниново.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK