Англия дава 10 млн. лири за Амазонската гора, Ди Карио - 5 млн. долара

Снимка: Infomreja.bg

Все още никой не е помогнал след пожарите в Сибир

В кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Биариц британският премиер Борис Джонсън обяви, че страната му ще отпусне 10 млн. лири за повторно залесяване на амазонската гора, в която сега бушуват много пожари, съобщава БТА.

Джонсън направи изявлението си малко преди началото на сесия на лидерите на Г-7, посветена на околната среда.

Леонардо ди Каприо също дава 5 млн. долара за борба с пожарите в Амазония. Фондът за опазване на околната среда, в който участва и вдовицата на Стив Джобс, обяви, че средствата са налични.

Ди Каприо е силно ангажиран в борбата с климатичните промени и на няколко пъти призоваваше ситуацията в Амазония да се приеме сериозно от световния елит и да се вземат мерки.

Парите ще бъдат дадени на индиански племена и пет местни организации, които се борят с пожарите.

Президентът на Колумбия Иван Дуке призова международната общност да отпусне средства за спасяването на Амазония, съобщава "Франс прес".

В призива си по време на посещение в югозападния град Кали той заяви, че "освен думите са необходими средства и техническа подкрепа, за да опазим нашите "амазонски бели дробове"

И папа Франциск изрази безпокойство от пожарите, които опустошават амазонската гора, която той нарече "жизненоважен за планетата бял дроб", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Обезпокоени сме от големите пожари, които се разразиха и разпространиха в Амазония. Този горски бял дроб е от жизненоважно значение за нашата планета", каза папата пред множеството, събрало се на традиционната неделна молитва на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Папата ще организира през есента голяма световна конференция, посветена на Амазония. Той призова 1,3-те милиарда католици по света да се молят за възможно най-бързото изгасване на пожарите.

Все още никоя организация, държава или известна личност не е обявила, че ще помогне след опустошителните пожари в Сибир.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK