Ангелов с прогноза: Масовата ваксинация ще е преди месец май!

Снимка: Infomreja.bg, архив

Утре пристига втората доставка - 25 хиляди ваксини

Масовата ваксинация ще започне, когато имаме достатъчно голям арсенал от ваксини. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов пред Нова тв. Той прогнозира, че това ще се случи преди месец май.

Утре пристига втората доставка - 25 хиляди ваксини, които ще бъдат разпределени до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

Учителите попадат във втората фаза на ваксинацията. Когато изчерпим желаещите да се ваксинират от първа фаза, започваме с втората фаза - това са възрастните хора и учителите, заяви проф. Ангелов.

Имунизацията на педагозите ще започне до седмица.

"Наблюденията са добри. Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава с всеки изминал ден, защото хората получават повече информация, която е свързана с ваксините. Тази криза от самото начало изкара много от българското здравеопазване и обществото", коментира министърът.

"В момента имаме неясноти около ваксинацията и затова разработваме приложение, което да помогне на българските лекари да стигнат до информацията и да боравят с нея. Те ще я получават в смлян вид, за да мога да съветват правилно своите пациенти", обясни още Ангелов.

Приложението ще бъде първо уеб базирано, после ще може да се използва по телефоните. Според него е важно производителите да предоставят информацията и да отговарят на въпросите.

Здравният министър обясни, че няма опасност за хората, които са носители на вируса да се ваксинират.

По думите му в страната има увеличаване на смъртността, а според направения анализ това се дължи на COVID-19. "Здравната система работи добре, справя се с това предизвикателство. Всеки, който нарушава правилата, ще получи последствията си адекватно на разписаните норми", обобщи министърът. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK