Очаква се „зелените коридори” да бъдат подновени

Източник: БГНЕС

Вижте кога ще стане това

България - на прага на критичните COVID стойности! Следващите няколко седмици ще бъдат решаващи за развитието на здравната криза, обяви математикът на националния щаб.  Но през следващите 7 дни очакваме и общо над 126 хиляди дози от ваксините на Pfizer и AstraZeneca.  А здравното министерство потвърди - зелените коридори отварят на 11 март. Записалите се за ваксина вече са близо 60 хиляди, но хакерските атаки срещу портала не спират.

Специално за NOVA математикът на щаба - проф. Витанов, направи прогноза как ще се развива пандемията у нас в следващите седмици. По думите му ситуацията ще е наистина сериозна в 13 области - сред тях са София, Хасково и Шумен. Тревожни данни се очакват в други 10 области като Благоевград и Варна.  В три  области, вирусът тепърва ще се разраства. На практика, само във Видин и Търговище пандемията остава под контрол.

Според здравния министър, обаче, за критичен натиск към болниците не може да се говори. С идването на новите доставки с ваксини в следващите дни предстои  и рестарт на масова имунизация.

„Докъм 10-и март ще приключи ваксинирането на всички представители на избирателните комисии и ще сме готови да отворим "зелените коридори", заяви здравният министър професор Костадин Ангелов.

Това се очаква да стане от 11-ти март, когато е и първата възможна дата за записване в новата онлайн система. Сайтът продължавал да е мишена на хакери.

„Явно някой много иска ние да се провалим, но няма да се провалим”, заяви министърът.  А математиците изчисляват, че на всеки 50 хиляди ваксинирани силата на вълната отслабва с 1%. От колективен имунитет обаче все още сме далеч.

„3 милиона и половина ваксинирани и милион, минали през пандемията, и си решаваме проблема”, посочва проф. Николай Витанов.

Ваксинацията се движи по план, твърдят здравните власти. „Ако тя така продължава до края на лятото ще сме постигнали това, което целим”, категоричен е здравният министър.

А дотогава експертите не изключват вероятността мерките у нас да бъдат затегнати. СНХ 06;03 проф. Николай Витанов

Като прехвърлим 2 хиляди случая докъм 5 хиляди случая сме в развита турболентност. 06;55 Картата червенее, червенее и може да дойде момент, когато всичко ще стане червено, т.е. от локален подход ще минем в глобален. А причината- заразата вече се разпространява дифузно и е трудна за овладяване, смята проф. Витанов: „Идват 4-ри седмици, които ще бъдат трудни - там трябва да ги преживеем, да минем този пик и от там нататък нещата ще тръгнат на добре”.

И още - по думите на здравния министър, много държави в Европа също ще отворят зелени коридори. 

„Сега всички виждате, че големите държави разрешават използването на  ваксината за всички възрастови групи . Второ - Германия започва да отваря "зелени коридори" - отново българско решение, което ние взехме”, посочи проф. Ангелов.

До края на следващата седмица у нас трябва да пристигнат малко над 126 хиляди дози от препаратите. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK