Ангелов от Разлог: Българите имат право на избор на ваксина, но не сега

Снимка: Infomreja.bg

Ангелов: Осъзнаваме необходимостта от мобилни екипи, създали сме организация

„Осигурили сме мобилни екипи, които да осъществяват ваксинирането срещу COVID-19 на населението в отдалечените и труднодостъпни региони на страната. Те са формирани на централно ниво - ще бъдат координирани от представител на Министерството на здравеопазването, като идеята е в сътрудничество с Националното сдружение на общините в България да видим кои са труднодостъпните за личните лекари места и да гарантираме на населението там равен достъп до ваксината.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който откри ПСР лаборатория в МБАЛ-Разлог днес, след посещение на здравния пункт в село Самуилово.

Сутринта министър Ангелов на работно заседание при министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът също посети Самуилово, което заедно със село Баня са първите места в Югозапада, където мобилни екипи ще извършват ваксинация.

Това зад нас е новооткритата лаборатория за диагностика на ПСР. Вече диагностика може да се прави в болницата в Разлог. Вече за 2 часа можем да имаме най-високата степен на диагностика на КОВИД. Преди ставаше за не по-малко от 24 часа. Цялата инвестиция струва 150 000 лв., като 90 000 са осигурени от МЗ. В момента в болниците има настанени 58 пациенти. Има увеличение на случаите и на хоспитализираните, в цялата страна е така, има натиск върху системата, всичко е под контрол, тя ще издържи. Нямаме притеснения при стремглаво покачване на данните. Ваксинациите вървят невъзвратимо. Създали сме цялата логистика в страната, разпределени са дозите по всички РЗИ-та, мобилни екипи обикалят, заяви от Разлог министър Ангелов, който бе посрещнат от местния депутат д-р Емил Тончев, кмета на Разлог – Красимир Герчев, и евродепутата Андрей Новаков.

По темата с ваксинацията в трудно достъпни населени места, Ангелов коментира още:

„Осъзнаваме, че има необходимост от мобилни екипи по трудно достъпните места, създали сме организация. Тези екипи ще бъдат на разположение на МЗ и отговорник ще синхронизира с кметовете на населените места за достигането на мобилния екип, които да ваксинира желаещите. Лекарите в трудно достъпните райони могат да разчитат на коли от полицията. Наблюдаваме тенденцията, за която взехме мерки, има презапасяване от ваксини от центровете за ваксинация и РЗИ-тата и така има недостиг в определени населени места. Вече направихме организация и пренасочихме ваксини от едно място до друго. Радваме се, че хората избраха да чуят гласа на науката, а не се довериха на друг тип мнения, опасни и вредни. Благодарение на ваксината, българите ще изградят един здравен щит и така ще се справим със заболяването.“

На журналистически въпрос дали българите ще имат право да избират коя ваксина да си поставят, министърът каза:

„Да, ще имат възможност да избират ваксина, тогава, когато всички фирми, доставчици на ваксини започнат регулярно да доставят бройките, включително и да спазват датите, които са обещали. Това е възможно в момента, но изборът на ваксина се случва след информирано съгласие от личния лекар. Нека да бъдем максимално толерантни към всички. Най-доброто решение за един човек, може да бъде взето от лекаря, след информирано съгласие. Не мога да си представя, че пациент, който не може да разсъждава обективно и не разбира всички характеристики описани в листовките на продуктите, би направил най-доброто решение. Затова вярвайте на лекарите, те знаят кое е най-доброто за вас.“

Министър Ангелов припомни думи на ген. Мутафчийски, според когото „този разговор за най-добрата ваксина е само в България“ и че само тук се коментира излишно ефикасността на една или друга ваксина.

„Всяка една от ваксините може да доведе до медицинския резултат към който се стремим, а именно – по-малко изгубени човешки животи. Надеждата е във вашите ръце!“, завърши Ангелов.

По думите на министъра за последните три дни в страната са поставени близо 30 хил. ваксини срещу COVID-19. Ваксинационните пунктове в страната работят и през почивните дни, когато имунизиран може да бъде всеки гражданин без значение на здравноосигурителния му статус и фазата от Националния ваксинационен план, в която попада.  Повечето лечебни заведения и регионалните здравни инспекции ще имунизират желаещите и в следобедните часове на работните дни, а там, където е необходимо – и денонощно. Проф. Ангелов коментира, че страната разполага с достатъчно количества ваксини и че интересът към ваксинацията расте с всеки изминал ден: „Надявам се, че това ще доведе до намаляване на заболяемостта и много скоро ще успеем да се преборим с пандемията от COVID-19“.

Днес в страната са получени 25 740 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В четвъртък се очаква доставка от 12 хил. дози от лекарствения продукт на Moderna, а до края на седмицата ще получим и количества от оксфордската ваксина. Това съобщи изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов. Той обясни, че Националният ваксинационен щаб е взел решение втората доза от ваксината на Oxford University/AstraZeneсa да се прилага на 10-та седмица след поставянето на първата доза. Тази препоръка се базира на кратката характеристика на продукта и проведените клинични проучвания за неговата ефективност. Кирилов посочи, че всички налични дози от тази ваксина в страната се прилагат, без да запазват количества за втора доза.

След посещението си в село Баня, министърът бе и в село Добърско, с което завърши обиколката си в Югозапада.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK