Ангелов: "Астра Зенека" не причинява нищо

Снимка: БГНЕС

Ангелов за руска или китайска ваксина: Само след решение на ЕМА. Точка!

"Астра Зенека" не причинява нищо. Няма доказателства, които да потвърждава твърдението за вреда. Това заяви категорично здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг, на който обяви въвеждането отново на 10-дневни мерки на територията на цялата страна.

Ангелов изрично уточни, че негови близки са ваксинирани с "Астра Зенека".

В момента страната изчаква окончателното решение на ЕМА по изследването, което се прави по сигнали за странични реакции и евентуална връзка с докладвани смъртни случаи. Това е стандартна процедура, но здравният министър е уверен, че няма нищо притеснително.

Той подчерта, че България е една от първите страни, които е спряла имунизацията с ваксината.

Имунизацията чрез е-системата за записване ще бъде възобновена при размразяване на ваксинацията с "Астра Зенека". На този етап пристигащите у нас ваксини "Пфайзер" се пазят за имунизация на членовете на изборната администрация и по фазите на ваксинационния план. Ангелов не отговори на въпрос за пускането отново на зелените коридори за ваксинация.

Костадин Ангелов бе категоричен, че страната ни ще влезе в преговори за руска или китайска ваксина, само и единствено след разрешение за употребата на препаратите от Европейската агенция по лекарствата.

Той обясни законодателството: Всеки биологичен препарат, новорегистриран, за да бъде доставен и допуснат за употреба у нас, трябва да мине задължително през централизирана процедура на одобрение на ЕМА. Точка! Това е закон, който гарантира безопасност и ефикасност."

Ангелов заяви, че никой няма да рискува здравето и безопасността на българските граждани.

"Ние няма да бъдем безотговорни. Не, ние сме отговорни хора, които спазваме законите и не можем да рискуваме здравето на нашите граждани."

Костадин Ангелов посочи и че нито Чехия, нито Словакия правят такава ваксина.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK