Ангелкова: Планираме летният сезон да започне от първи юли

Снимка: Infomreja.bg

Важно е са обединим усилията си като местни власти и бизнес

Туризмът в целия ЕС и в целия свят се намира в тежка и безпрецедентна криза. Важно в момента, особено за нас като държава, в която туризмът заема 12% от БВП и ангажира 11% от работещите, – всеки един със своите действия е важен, за да промотираме България като туристическа дестинация. Важно е са обединим усилията си като местни власти и бизнес, за да отстояваме своите интереси с оглед максимално бързо възстановяване след кризата. Всички тези теми бяха коментирани на онлайн срещата на министрите на туризма на страните от ЕС, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в МС, предаде репортер на БГНЕС.

Планираме от 15 юни да започне подготовката, и от първи юли да стартира активен летен сезон, съобщи още министърът на туризма.

“Предложих и колегите от другите страни ме подкрепиха, да се създаде т.нар. Европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогне ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Така ще избегнем този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства, което би довело до масови фалити.

На второ място бе огласено създаването на Възстановителен план след започване на бавното възстановяване след излизането от кризата с вируса. Всеки един от нас – министрите на туризма, настоя туризмът да има своето видимо и ключово място, като се обединихме около цифрата – 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма. Поисках ясни критерии за разпределянето на тези средства, които да бъдат на принципа на солидарността, както и ад има отделна бюджетна линия и грантови схеми, които да бъдат насочени към туризма, и които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавата и местните власти. До преди тази криза бизнесът не можеше да ползва директно грантови схеми, но тъй като ситуацията се промени, смятаме, че това е ключово”, допълни Ангелкова.

Поискахме и да има единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС, – между държавите-членки, и свързани с пътуването вътре в ЕС. Както и да има единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и правилата, които туристите трябва да спазват. По този начин нашата работа ще е много по-лесна и хаосът ще бъде много по-малък.

Предложихме да се мисли занапред и за по-гъвкави режими за туристическите визи за трети страни за ЕС – когато се стартират пътуванията.

Много е важно с ясни и позитивни послания и правила да се възвърне доверието на хората към пътуванията, допълни министърът. Всеки, който иска да пътува, ще гледа първо безопасните и здравословни условия, която предлага дестинацията.

Предложих и да има обща Европейска туристическа стратегия за възстановяване на позициите на Европа като туристическа дестинация.

Предложили сме да има и Специален план за възстановяване и излизане от кризата, който да има ясни и конкретни мерки.

Предлагам и на сектора предвид създадената енергия и мобилизация заедно да изпратим декларация или писмо, с което да обединим своите усилия, защото така ще сме по-силни в исканията си за по-бързо възстановяване на сектора. Заедно работим за това българският туристически продукт да е качествен, имаме многообразни туристически възможности. Надявам се тази криза да ни направи по-силни и обединени, независимо от напрежението, което всеки един от нас изпитва по отношение на несигурността на този етап.

Нека всеки да избере България за своята късна почивка това лято, и да покажем какви са прекрасните места в нашата страна, призова Ангелкова./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK