Ангелите от планината спасиха пострадала корейска туристка на Седемте рилски езера

Ангелите от планината спасиха живота на 60-годишна корейска туристка, пострадала в района на Седемте рилски езера, снимки: ПСС – Дупница

Поредна акция на планинските спасители от Дупница, известни като Ангелите от планината, завърши с щастлива развръзка.

Вчера около 12.45 часа е получен сигнал за пострадала жена в района на Седемте рилски езера. Без да губят време, планинските спасители се организират и общо 5-ма човека потеглят към планината. Сред тях е и завеждащият ПСС-Дупница, Божидар Джокин.

„Успяхме да достигнем до жената в 14.30 часа, тъй като нямаме база в района на Рилските езера и при такива случаи пътуваме от Дупница. Туристката беше с открито счупване на глезена на левия крак. Едната кост беше изскочила навън. Веднага я шинирахме и я свалихме с планинска количка до лифта. На място ни очакваше медицински екип от Спешен център – Сапарева баня. Жената е закарана директно в столичната клиника Пирогов за операция, тъй като счупването беше много сериозно“, обяви пред ИНФОМРЕЖА завеждащият Планинска спасителна служба – Дупница, Божидар Джокин.

Пострадалата туристка е на 60 години и от Южна Корея. Тя е била в района на Рилските езера заедно със съпруга си и още един мъж. До инцидента се е стигнало заради липсата на подходяща екипировка на жената.

„Както повечето туристи, на които оказваме помощ, така и тази жена беше с маратонки. Просто не беше подготвена за тази част на планината. Много е важно туристите да бъдат с високи обувки, които да обхващат глезена. Така при едно изкълчване няма да се стига до подобни тежки фрактури. Да не говорим, че след това предстоят операции и дълъг период на възстановяване“, обясни още Джокин.

Само в рамките на 3 месеца това е 18-а спасителна акция на Ангелите от планината. Броят на инцидентите с туристи се е повишил почти двойно спрямо тези през изминалата година, обясняват планинските спасители.

По техни думи това се дължи най-вече на лоша екипировка от страна на туристите и липсата на познания за планината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK