Ангел Шопов - създател на кюстендилския Център „Знаме на мира“, отпразнува 55 г. съвместен живот със съпругата си

Снимки: Виолета Атанасова

Малко е пресилено да се каже „отпразнува“, защото в деня на 55-годишнината от сватбата си Снежка и Ангел Шопови бяха у дома си само двамата и без специални ефекти и церемонии върнаха времето назад с повече от половин век.

На пръв поглед това е едно съвсем обикновено средностатистическо кюстендилско семейство. Впрочем – и на втори е така. Но и не съвсем… Издънка от стария кюстендилски род Шопови, чието дърво днес има силни клони и съвсем млади филизи, докато съпругата му гледа сама второто им дете  /Ангел Шопов-син, бъдещият журналист от Дарик/, Ангел Шопов завършва режисура във Висшата профсъюзна школа по култура в Ленинград /днешният Петербург/.

И избира да се върне в малкия провинциален Кюстендил, в който е роден. Той веднага се влива в средите на местния културен живот, който през 70-те и 80-те години на миналия век  е доста  интересен и интензивен. Един от най-ползотворните периоди в професионалната му кариера са годините, в които е директор  на открития през 1981 г. от Людмила Живкова комплексен Център за детско творчество „Знаме на мира“, развил богато културно сътрудничество с  десетки страни по света.

В този своеобразен културен институт правят първите си успешни стъпки в изкуството млади кюстендилски таланти, които днес са значими имена в своите творчески сфери. На 50-годишния му юбилей Ангел Шопов е удостоен с престижното тогава звание „Заслужил деятел на културата“. След едно от посещенията си в Ленинград той успява да получи като дарение за Художествената галерия в Кюстендил безценна колекция от творби на руски художници от личната колекция на видния изкуствовед и колекционер Е. Корнилов – директор на една от големите галерии в Ленинград, който лично се е срещал с Майстора.

Както редица други културни дейци от неговото поколение обаче, още в началото на прехода след 1988 г. А. Шопов – все още далече от възрастта за пенсиониране, е елиминиран от професионалния и обществения живот като „отживелица от соца“ и „поддържа форма“ с участието си в културните процеси на града на граждански начала като член на Настоятелството на най-старото кюстендилско читалище „Братство 1869“.

В мандата на кмета Валентин Вълов е зам.-кмет на Кюстендил по хуманитарните дейности. После следва забравата… Постепенната загуба на зрението прави за него още по-драматичен проблемът с изолацията и изтъняването до скъсване на богатите му някога социални идеи и контакти. Времето е безжалостно. Времето във всякакъв смисъл…

Снежка и Ангел Шопови имат син и дъщеря, внуци и две правнучета, които са родени и растат отвъд океана. Днес той е на 82, а тя – на 75 години.  В деня на юбилейната годишнина те бяха само двамата, но децата им не ги оставиха без внимание и благодарности за това, което родителите са им дали.

Защото наистина е хубаво да получиш признание за това, което си дал – и на близките си, и на обществото. Иначе някак не е честно….

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK