Ангел Паспалев надлежава с 5 години присъдата си в Бобовдолския затвор

Ангел Паспалев на два пъти, за да бъде чут и да бъде изпълнено искането му за проверка, се яви в Гоцеделчевския съд със зашити уста и очи, снимки: infomreja.bg, архив

Роднини и близки на изтърпяващи наказания в затвора в Бобов дол се организират за протест пред правосъдното министерство и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" в столицата срещу административното безхаберие в затвора и определени съдилища, довели до оставянето зад решетките на осъдени лица с месеци и години над присъдите им.

Родители, близки, съпруги и деца на затворници, които продължават да лежат в затвора и след изтърпените си наказания, са категорични, че ще излязат да изразят публично недоволството си. Още през следващите две седмици те се канят  да разположат палаткови лагери пред Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на бул. "Столетов" в София и пред Министерството на правосъдието, докато не бъдат извършени проверки и не бъдат незабавно пуснати на свобода надлежаващите наказанията си затворници.

В затвора в Бобов дол случаите са десетки. Така например затворникът Красимир Борисов Гошев от Бобов дол трябвало да напусне затвора преди 1,5 г. поради излежаване на наложеното му от съда наказание. Преди 14 дни трябвало да бъде освободен и Йордан Борисов Паргов от с. Драглище, община Разллог, както и още много други.

Един от най-фрапиращите случаи е с Ангел Паспалев от дупнишкото село Самораново, който е трябвало да бъде пуснат на свобода преди цели 5 години.

34-годишният мъж и в момента лежи в затвора в Бобов дол извън всички закони на Република България заради безотговорното отношение към служебните задължения на редица работещи в администрацията на затвора. Затворници и техни близки обвиняват за беззаконието служителите от "Режимна и наздорно-охранителна дейност" и лично Весела Конакчийска, която като пряк отговорник не си била направила дори и труда да се запознае с документацията и делата на затворниците, както и с постъпващата от съдилищата информация, новите разпоредби и всичко свързано със следенето на сроковете за изтърпяване на наказанията.

С писмо от 18.02.2013 г. главният прокурор след внесено искане във ВКС по молба на адвокат Ирина Пелтекова от Гоце Делчев, която е служебен защитник на излежаващия наказание в Бобовдолския затвор, съобщава, че според извършената проверка на цялостното групиране на наказанията, наложени на Ангел Паспалев, както и връщане в Районен съд - Дупница на делото за законосъобразно, пълно и цялостно групиране, е установено нарушение при неправомерно прилагане на чл. 24 от НК, неправилно сборуване на присъдите и други нарушения, от което следва, че заради допуснати грешки на районните съдилища в Дупница и Кюстендил и небрежното отношение на ръководството на затвора Паспалев лежи в повече 5 години в затвора в Бобов дол.

По същата причина надлежават с месеци и години над осъдителните им присъди и още десетки затворници. Според констатациите на главния прокурор, Паспалев би трябвало да бъде освободен още преди седмици. Негови близки смятат, че от ръководството на затвора го задържат умишлено, за да го склонят да подпише декларация, че няма да съди затвора и виновните лица за допуснатите нарушения, отнели 5 години от живота му.

Още преди три години Ангел Паспалев е уведомил с многобройни писма всички институции, че надлежава присъдите си с настояване да бъде извършена проверка. До встъпването в длъжност на новия главен прокурор Сотир Цацаров никой не си е направил труда нито да извърши проверка, нито пък да уведоми с какъвто и да е отговор жалващия се.

За да бъде обърнато внимание на жалбите му и искането му за проверка, Паспалев на няколко пъти протестираше, като зашиваше с конци устата и очите си /на снимките/, но и това не помогна, коментираха близките му.

В просрочието на присъдите той не успял да присъства на погребението на баща си, след което било разграбено цялото му оставено имущество и наследство от родителите му, на които той е единствено дете.

Роднини на Паспалев настояват той да бъде незабавно освободен, а дали ще съди за всичко това ръководството на затвора, да го оставят да вземе решение като свободен български гражданин.

 

Ангел Паспалев на два пъти, за да бъде чут и да бъде изпълнено искането му за проверка, се яви в Гоцеделчевския съд със зашити уста и очи, снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

elena17:22 - 12.05.2013
pravat se mnogo naruhenia otnosno pravata na zatvornizite i nahite instituzi dremat kraino vreme e da se obarne vnimanie na tozi problem kak moje da nadleji 5 godini v pove4e tova e strahno ta tova e gavra s zatvornizite mojeli taka zaho ne gi osvobojdavat 5 godini po rano a gi ostavat da lejat nad prisadite si da tarsat pravata si i te sa xora da ne bi da sme savarheni nie koito sme na svoboda
Катя Георгиева Служител на хотелски Комплекс-Банско17:10 - 11.03.2013
Относно лицето Ангел Карайлиев е разбираемо, че има очевидни нарушения тъй като в днешно време завистта побърква някой господа. Не всеки може на тази възраст да си позволява хубави, ласкави автомобили и мотори пък да не си платиш за удоволствие и правда нашето законие е с цена и които не си плаща свършва така.Няма думи за нашата страна!
съпруга15:26 - 11.03.2013
Безкрайни благодарности за съветите
Адвокат-Марияна Вълчева14:07 - 11.03.2013
Запозната съм с още един подобен случай лицето Ангел Карайлиев 27г. от гр. Банско които също не бе освободен до почете паметта на майка си както и освободен по невнимание на надлежаване за което в момента се води дело в Стразбург. Съветваме и Паспалев това да направи

FACEBOOK