Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището. Още от началото фокусът на Националния оперативен щаб е бил именно ограничаване, затваряне на такива огнища. Така фокусът продължава и до днес да е такъв, увери в студиото на БНТ, главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

От 140 положителни проби днес, близо 60 са от Смолян, а Кунчев посочи, че в тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално.

В момента сме на границата на някои места да се изпуснат нещата. Има обаче големи разлики между работата на областните щабове и Ангел Кунчев заяви, че действително има области, където организацията не е добре и дори и частните болници не съдействат. Там всеки се чуди как да прехвърли болните и отговорностите на другия, обясни Кунчев.

Разпространението на традиционния грип и COVID - 19 е най-лошия вариант през есента, призна Ангел Кунчев. Затова ще е и важно особено рисковите групи да се имунизират среща грип. Ще има достатъчно ваксини тази година за възрастните хора.

Не бих правил прогнози, имам надежда все още, че при високите летни температури ще има самоограничаване на вируса. Но въпреки това продължаваме да не познаваме вируса и той да ни изненадва.

Относно случаите на заразени в Смолян работници, той каза, че в момента здравните инспектори са се фокусирали върху предприятието. По думите му чешкият собственик е създал много добри условия.

Той обясни, че повечето тестове, които в момента се правят са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според доц. Кунчев в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.

Не трябва да изключваме тези контакти, които правим извън работата, дори идеални да са условията, да са по-нарядко работниците, да има дезинфектанти, да работят на закритите пространства с маски, оказа се, че те най-тясно контактуват по време на почивките - обедната почивка, след това при транспорта, затова правилно са спрели този начин на придвижване, подчерта главният здравен инспектор.

Eдва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то каквито не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница.

Ангел Кунчев призна, че реално се оказва, че българите не сме дисциплинарани, а на този етап продължава единственият начин за ограничаване на инфекцията да са дистанция, дезинфекция и дисциплина. Ако тези три "Д" ги няма, контролът трудно може да даде ефект, тъй като не може да бъде поставен под контрол всеки един българин.

Кунчев постави акцент върху съзнанието на гражданите и каза, че му е изключително неприятно да трябва да спира масови събирания като например рокерски събор - дори и да е на открито, тези хора вечер ще са по заведенията. Това е ново потенциално огнище със сигурност. Главният здравен инспектор даде пример и с родители, които, въпреки че и двата са с положителни проби, изпращат детето си на детска градина.