Ангел Джамбазки пита ЕК за компенсации заради блокадата на границата

Снимка: Infomreja.bg

Смята ли Европейската комисия да вземе мерки за сваляне на блокадата по българо-гръцката граница и да компенсира българската държава за причинените загуби на превозвачите.

Тези въпроси отправя евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки към Европейската комисия.

Действията, предприети от гръцките синдикалисти, са в нарушение на задълженията, произтичащи от членове 34 и 35 от Договора за функционирането на Европейския съюз, както и задълженията си, произтичащи от Регламент (ЕО) № 2679/98 на Съвета от 7 декември 1998 година относно функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение на стоки между държавите-членки, аргументира се евродепутатът от ВМРО.

Всеки един български камион, възпрепятстван от блокадата на българо-гръцката граница, търпи загуби между 150 и 500 евро на ден, показват анализите на икономисти в България, запознати с транспортния пазар, посочва в питането си той.

Вече четвърти ден наблюдаваме блокада по българо-гръцката граница от страна на гръцки фермери. В началото бе блокиран само пунктът „Кулата – Промахон“, но от вчера вече е блокиран и друг пункт „Илинден - Ексохи“. Блокадата се отнася само за товарни и автомобили, като движението им се позволява само за няколко часа през нощта. В следствие от това на двата пропускателни  граници са се образували километрични опашки, информира Джамбазки.

 

КОМЕНТАРИ

drdr19:25 - 15.02.2016
Край на ДПС !!! Успех на ДОСТ!!!
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK