Кравата Пенка пристига в Шишковци за „Балканска черга“

Снимки: Infomreja.bg

Над 3000 участници, певци и танцьори си дават среща в селото на Майстора

Над 3000 участници, певци и танцьори си дават среща на станалия традиционен международен фестивал „Балканска черга 2019“.

Тридневните прояви стартират на 21 септември и ще продължат до 23 септември в селото на великия ни художник - Шишковци, обявиха организаторите на проявата Климент Терзийски /кмет на село Шишковци/ и Борислав Крумов.

По традиция и тази година „Балканска черга“ ще бъде изпъстрена с кулинарни и занаятчийски демонстрации, както и много изненади за малки и големи.

„През първия ден от Центъра за занаяти „Старата череша“ – Раждавица, ще бъде направена демонстрация на пътя на млякото. Пред всички присъстващи в центъра на селото ще покажем как се добива млякото, как се приготвя масло, сирене и др. млечни продукти.

Специален гост на откриването на фестивала ще е международното известната крава Пенка“, акцентира в аванс председателят на Сдружение „Роден край“, Борислав Крумов.

Вторият ден на фестивала също ще бъде не по-малко атрактивен. Всички участници на празника ще подредят 80-метрова черги от зелници, баници и погачи, като ще има демонстрация по приготвяне на брашното с автентичен „хромел“.

Предвидено е да се покаже нагледно как се месят баници и как се приготвя традиционния за региона качамак.

И през третия ден всички гости и участници на „Балканска черга“ ги очакват много изненади и веселие. Именно тогава ще се проведе и традиционния турнир по борба, а най-силните мъже и жени ще покажат умения в дърпане на въже.

„Естествено и тази година сме подготвили една много разнообразна фолклорна програма. Ще издам една малка част от гост-изпълнителите, които ще ни веселят в трите фестивални дни. Това е небезизвестната Бойка Дангова, кюстендилският славей Василия Петрова и мн. други“, каза още Борислав Крумов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK