89 000 българи "не подкрепят никого"

Снимка: Infomreja.bg, архив

Общо 88 948 българи избраха опцията "не подкрепям никого" в бюлетината за парламентарните избори. Това показват данните на ЦИК от вота в страната и в чужбина. В проценти това са съответно 2,50% и 2,28% от гласовете, пише Клуб Z. Това е повече, отколкото "позитивни гласове" събраха "АБВ - Движение 21" например и твърде близо до резултатите на десните, които останаха под 4-процентовата бариера.

Най-висок е протестният вот във Видин - близо 6% ог избирателите там не са подкрепили никоя партия или коалиция, въпреки че са се разходили до урните. Още една област от Северозападна България е с голям процент недоволни - Монтана - малко под 3 на сто.

Прави впечатление, че сред най-протестно настроените граждани в страната този път са столичани. И в трите избирателни района в София броят на бюлетините "не подкрепям никого" е около 3,5 на сто. Това прави около 20 000 гласа на софиянци срещу всички партии.

Близо до 3-те процента бунтарски вот са и гражданите в Перник и Кюстендил, показват резултатите от изборите при 98% обработени протоколи. 

На парламентарните избори вчера законовият текст, че "гласуването е задължително", не сработи. Избирателната активност не премина дори 55%, което ясно показва, че този параграф от Изборния кодекс, наложен от патриотите и подкрепен от ГЕРБ, просто не работи.

А и Конституционният съд отмени т.нар. санкции при негласуване - отписване от избирателните списъци, ако на два последователни вота от един и същи вид избирателят не се яви пред урните.

 

КОМЕНТАРИ

ssd15:30 - 27.03.2017
89 000 към останалите 4 милиона които не искаха да гласуват за пасмината.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK