БСП в Пиринско има трима депутати, ДПС - двама, преференциите преобръщат подредбата в ГЕРБ

Снимка: Infomreja.bg

ГЕРБ е водеща политическа сила в Пиринско, показват резултатите при 100 % обработени протоколи от изборите за 44-о Народно събрание. 

Партията на Бойко Борисов е подкрепена от 37,48 % от избирателите в 1 МИР-Благоевград.  

По всяка вероятност ГЕРБ ще има петима депутати в следващия парламент, като допълнителният мандат е за сметка на слабото представяне на формацията на Веселин Марешки - "ВОЛЯ", с водач Теменуга Върбанова от Варна.

Преференциите обаче разместиха сериозно подребдата на кандидатите за депутати в листата.

Голямата изненада е сравнително слабата персонална подкрепа за първите двама. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов има само 2185 преференции, а областният лидер и досегашен депутат Даниела Савеклиева - едва 2326.

Най-много преференциални гласове е събрал кандидат-депутатът от Сандански - Александър Манолев - 6700. Веднага след него се нарежда най-младият кандидат Стефан Апостолов от Симитли с 6639 гласа.

Председателят на Общинския съвет в Петрич Георги Динев също има солидна подкрепа от 5528 гласа. Заместник-кметът на Банско Алексадър Мацурев има 3613 гласа, благоевградският адвокат Адриана Мелниклийска - 3035, лидерът на ГЕР в Гоце Делчев Димитър Гамишев има 3429, д-р Емил Тончев от МБАЛ-Разлог е с 2367 гласа.

Извън парламента със сигурност ще остане бившият областен управител на Благоевград Бисер Михайлов, който е четвърти в листата, но има само 1625 преференции.

Кои ще бъдат депутатите от ГЕРБ в 44-ото Народно събрание, ще се произнесе по-късно днес Централната избирателна комисия. 

Драма при "БСП за България" няма. Левицата има 23,24 % подкрепа в региона. Досега имаше само един депутат в лицето на Кристиан Вигенин, но в следващия парламент ще може да разчита на трима свои представители.

С гарантирани депутатски места са първите трима в листата - журналистът Тома Томов, областният лидер Николай Бошкилов и досегашният заместник-кмет на община Гоце Делчев - Богдан Боцев.

Преференциите за тях обаче са в обратния ред. С най-много е Богдан Боцев - 5065, Николай Бошкилов има 2510, а Тома Томов - 2226.

ДПС е трета политическа сила с 13.47 % от гласовете на избирателите и също втвърдява позициите си в Благоевградска област. В следващия парламент ще има двама свои представители. 

Не е изключено първият в листата Делян Пеевски да избере Пиринско пред Пазарджик, където също е № 1, и да влезе в НС от 1 МИР.  Вторият сигурен народен представител от ДПС в областта е Елхан Кълков - дългогодишен заместник-кмет на община Сатовча

Мястото си в парламента запазва и войводата Атанас Стоянов, който бе водач на листата на "Обединени патриоти". Коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" е четвърта по гласове в региона с подкрепа от 9,25 %.

Останалите партии и коалиции не успяха да спечелят доверието на избирателите. "ВОЛЯ" на Марешки има 2,53 %, "Обединение ДОСТ" - 2,36 %, "Нова република" - 2,21 %, "АБВ-Движение 21" - 1,55 %. За Коалиция "Реформаторски блок - Глас народен", която не успя да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента, са гласували - 2.72 %.

В областта на изборите за народни представители са упражнили правото си на вот 163 442 избиратели, а действителните гласове са 153 442.

 

КОМЕНТАРИ

различен20:40 - 27.03.2017
До питанката,който се срамува от всички мюсюлмани в държавата.Абе неразумний юруде ,ако не беше ДПС на тези избори сега в вържавата ни щеше да има ДОСТ.Партия създадена от ГЕРБ и финансирана от Ердоган. Ти не си христянин ,най вероятно ти си или от селото на крадеца на пари от Турция и Арабските фонданции -М Хаджи или обл.мюфтия от Рибново.Предатели и изменници на Р България.
ssd15:32 - 27.03.2017
Отново на избори през МАЙ.........честито на печелившите почти дупетати....
!14:54 - 27.03.2017
Мръсна ,подкупна държава !!! Срамота !! ДПС 3-та партия , засрамете се Българи !!! Искаме равенство , без проява на расизъм , а какво направихме ?! Това заслужаваме ,защото не мислим , нека ни убиждат и да не ни зачитат за достойни Българи !! Виновни сме , че предаваме България близо до ръцете на хора с майчин език различен от Български , срамувам се от всички мюсюлмани в район Гоце Делчев !!! Наведете глави , има защо !!!
МММ14:17 - 27.03.2017
АКО СЪМ НА МЯСТОТО НА ДАНИЕЛА САВЕКЛИЕВА - ОБЛАСТЕН ЛИДЕР И БИСЕР МИХАЙЛОВ - БИВШ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЩЕ СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ ЛИСТАТА , НЕ МОЖЕ ЕДИН ТОКУ ЩО ИЗГРЯВАЩ ЛИДЕР ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ НЯКАКЪВ ДИМИТЪР ГАМИШЕВ НЕ ПОЗНАТ В СРЕДИТЕ НА ГЕРБ КАТО ТЯХ ДА ИМА ПОВЕЧЕ ПРЕФЕРЕНЦИИ . МНОГО ЖАЛКО ЗА ПАРТИЯ ГЕРБ

FACEBOOK