Андрей Новаков: Доказахме, че европейската ориентация е ДНК-то на страната ни и че можем сами

Снимки: ГЕРБ

Г-н Новаков, кампанията е в своя край, имаше доста упреци от опозицията към ПП ГЕРБ, която представлявате. Как се чувствате два дни преди изборите?

Изминалите четири седмици прекарах, посещавайки повече от 70 населени места. Благодарение на неуморната работа на кметовете, отпечатъкът на Европа е неоспорим. В контраст на последното тезата от ляво е, че премиерът водел предизборна кампания. Справедливо и нормално е, когато са положени усилия и има резултат, да има и откриване. Ако дадено правителство и общини са положили много усилия и резултатите са всеки ден, ще откриват всеки ден. Пожелавам на всички критици и те да имат какво да откриват.

Заключението ми е, че няма нищо по-отчайващо и демотивиращо от липсата на истинска опозиция в политиката. Липсата на състезатели компенсираме, като си поставяме най-високата цел – да оставяме толкова много, че никога повече да не попадаме на резервната скамейка в Европа. 

Как мислите, България във възход ли е? Как се промени тя в последните години?

Спомням си добре безкрайната надежда, с която милиони българи гледахме към Европейския съюз през 2007 г. Някои хора дори вярваха, че Брюксел ще дойде и ще оправи всичките проблеми на прехода. Реалността беше много по-трезва от това. Нито Европа имаше безплатен телефон, на който да се обадиш при проблеми с жизнения стандарт. Нито Европа се вживяваше, като надзирател.

В последните 10 години знаехме, че всяка държава в Блока трябва да си напише домашната работа. Не бяхме и сред онези, при които за всичко хубаво е отговорно правителството, а за всичко лошо – Брюксел. Доказахме, че европейската ориентация е ДНК-то на страната ни и че можем сами.

Само за десетилетие направихме неща, които почти всички смятаха за невъзможни. Първо постигнахме 30% ръст на БВП (40% за последните 5 години), а към това добавихме 40% ръст на търговията. Постигнахме безработица от 4.7% (10% през 2009г.), както и рекордна заетост от 54%.  Това позволи двоен ръст на доходите и 30% по-високи пенсии. Тази година имаше и увеличение на минималната заплата, която към 1-ви януари 2021г. ще се равнява на 650 лв. Само за последните 2 години върнахме 40 хиляди деца в училище и вдигнахме заплатите на учителите. В бъдеще не популистките послания, a тази система ще работи за икономиката.

Дори да оставим статистиката настрана, разхождайки се по улиците, всеки може да усети, че това е различна България. КукаКукаПоследното десетилетие доказа, че единствената успешната формула е  първо да работим за производството, после то ще работи за доходите, а двете – за икономиката, демографията и всичко останало.

За едно правителство да прави социална политика е може би най-трудното нещо. Със сигурност това е сфера, в която популизмът и празните обещания трябва да са сведени до нула. ГЕРБ доказа, че производството и произведеното в България са новата социална политика. Да вземем за пример машиностроенето. То формира до 30% от БВП, а всички нови производства, на които дадохме начало през последните години и на които даваме начало всяка седмица, доказват, че социалната политика и политиката по доходите са следствие от икономиката, а не от червено-розови митове в лъскава опаковка. Това е изпитан модел, който оставя левите критики без почва.

Радвам се, че в последните 10 години ГЕРБ има отговор и за обезлюдяването и бъдещето на Северна България. Да вземем за пример, Северозападна България. Убеден съм, че в идното десетилетие тя ще стане новото икономическо чудо. От една страна имаме новоизгряващи икономически центрове на чуждестранни инвестиции, като Враца, от друга страна имаме ангажимент на правителството за изграждане на магистрала от Монтана до Видин и четирилентов път от Ботевград до Мездра. Към това прибавяме и автомагистрала Хемус. Инфраструктурата е кръвоносната система на градовете ни, която ще докара икономиката и заетостта до най-малкото населено място. 

Именно на фона на всичко това звучат обвиненията в „герберски капитализъм“. Когато резултатите са ни такива, нямам нищо против.

Във всяка кампания има много място за популизъм. Когато нямаш резултати, се осланяш на популизъм. Точно това е идеята за европейска минимална заплата, която социалистите подкрепят безрезервно. Моето виждане е, че българският бизнес няма 9 живота за експерименти. На кратко, минималното месечно възнаграждение в Люксембург е 2,000 евро, а в Румъния – малко над 300 евро. Дали с лекота ще намалим заплатите в Люксембург и ще вдигнем тройно минималните в Румъния? Само за месеци, стотици хиляди ще останат без работа, защото повишението няма нищо общо с ръста на икономиката. Ще насърчим сив сектор, а различните данъци, валути и обменни курсове ще са непреодолим проблем.

Каква е външнополитическата реалност около България?

Най-точното описание на външнополитическата реалност около България е хаос. Европа е оазис и усещането за комфорт, сигурност и развитие прави възможно отлагането на външнополитическите решения за утрешния ден. В същото време, външната политика не е сладкарница - Съюзът е по средата на вечното дерби между Изтока и Запада. Това трябва да ни държи будни. Трябва ни дързост.

Да вземем за пример Брекзит. Опитът ми в Комисията по бюджети на Европейския парламент показва, че това може да е новият супер вирус за икономиките в Европа. Несигурността касае пряко свободното движение на хора, работници и услуги. Ако се получи разрив с вътрешния пазар на Съюза, страната ни може да бъде засегната. Ако неяснотата около излизането на Обединеното кралство от ЕС продължи, ще настоявам за удължаване на сегашната многогодишна финансова рамка. Регионите ни и потребителите на европейски инвестиции заслужават сигурност и предвидимост.

С цел смекчаване последиците от излизането, ще предложа европейският бюджет да компенсира и част от разходите на наши сънародници и бизнеса ни, които заради Брекзит губят своята работа и пазар. Така ще улесним завръщането им в България и намирането на нови пазари. Европейският фонд за приспособяване към глобализацията, както и Европейският социален фонд могат да изпълняват тази роля.

Страната ни постави ясна позиция по темата Миграция в ЕС. Мислите ли, че външните ни граници са добре защитени?

В последните три години любим мотив в политическите кампании в цяла Европа е миграцията. Мое мнение, че стриктният прагматизъм и отсъствие на популизъм е начинът да се справим.

Да управляваш рискова външна граница на ЕС е доказано тежка задача. Доказано е, че в България се справяме много добре. За това миграционният натиск при нас е нулев. Българската граница е единствената, която не свети в червено на европейския монитор. Испания, Италия и Гърция нямат този късмет. В същото време, общоевропейска позиция за миграцията е трудно постижима. Целта е да стигнем до компромис – едновременно мразена и обичана дума в Брюксел. Българският интерес е някъде там. Радвам се, че особено по времето на Българското председателство той бе отстояван.

Разбирането ми е, че не можем да допуснем нелегална миграция. Трудовата имиграция е нещо полезно  само при необходимост. Вярвам, че приоритет в това отношение са пристигащите от Северна Македония и общностите ни в Украйна, Молдова и бесарабските българи. За тези хора трябва да има бърза писта - процедурите за трябва да са опростени и съкратени.

Виждам огромен потенциал за създаването на подразделение на агенцията в страната. Това ще гарантира допълнителен капацитет, оборудване и трансфер на опит, за да се справяме много добре и след още 10 години. Наскоро ЕНП се застъпи за 10,000 служители на Фронтекс и агенцията има бъдеще. ЕП поиска 21 млрд. евро за политиката по миграция 2021-2027г., включително и за належащи нужди в ДЧ.

За финал на нашия разговор. Казвате, че гледката от офисa ви в Брюксел е красива, но не удобният стол е вашата цел. Каква беше вашата мисия през изминалия мандат?

Изминаха 1,600 дни през които позицията ми не беше просто бюро и привилегии, а капитал, който инвестирах в интерес на България и хората. Към момента съм най-младият член на Европейския парламент (ЕП) и встъпих в длъжност през ноември 2014 г.

Основни приоритети в работата ми бяха европейското финансиране и регионалното развитие, подкрепа на младежкото предприемачество в България, борбата с двойните стандарти при продуктите и манипулирането на километражите, защитата на интересите на българските превозвачи в процеса на преговорите по пакет „Мобилност“, както и привличането на инвестиции и хора в малките населени места. В резултат на последното създадох и платформата „Selovoditel“ - първата социална мрежа за български села и градове.

Като зам.-координатор в Комисията по регионално развитие, бях избран да преговарям по бъдещето на кохезионната политика в Европейския съюз (ЕС) и в страната ни - съавтор съм на европейското законодателство, определящо бюджета и правилата за инвестирането на средствата от европейските фондове за периода 2021-2027г. Европейският парламент на два пъти потвърждава искането ми за 3.4 млрд. лв. увеличение на бюджета за страната (до общо 18 млрд. лв.).

Работата ми включваше и Комисията по бюджети, като четири поредни години участвах в преговорите за бюджета на ЕС. Чрез комисията, стартирах три европейски програми финансирани от европейския бюджет. „A.L.E.C.O.“ или „Глобален Еразъм за млади предприемачи“ предоставя възможност на 120 потенциални млади предприемачи да почерпят опит от свои колеги в Щатите, Сингапур и Израел. За целта програмата покрива разходи до 3,800 евро в рамките на 1 до 3 месеца престой.

Програма OREL цели борба с превъртането на километражите чрез изграждането на система за обмен на данните от километропоказателите на пътнически автомобили в Европейския съюз. По този начин всеки, който е решил да закупи кола втора ръка, ще може да направи проверка. Към момента 10 държави, сред които и България, са изявили желание за участие в проекта. Инициирах и програма за борба с двойните стандарти при продуктите в ЕС, която колегата ми Емил Радев подкрепи. Проектът цели европейски стандарти за тестване на продукти и подобряване капацитета на потребителските организации. Бюджетът на програмата е 1.3 млн. евро финансиране от Европейската комисия.

В периода 2017-2018г. станах автор на доклад за оценка на ефекта от инвестициите в транспортна инфраструктура чрез европейските фондове, както и на доклад за баланса между безвъзмездното финансиране и финансовите инструменти в кохезионната политика. 

През 2016 г. бях награден с приза на „Forbes“ за най-успешните личности под 30 години в категория „Политика“. През същата година създадох и безплатната платформа „Еврофинансирай“ с цел подкрепа на младежкото предприемачество в България. Инструментът позволява на всеки да открие най-подходящия източник на европейски финансиране за дадена идея.

През 2015 г. бях отговорен за отпуснатите за България средства по линия на Фонд „Солидарност“ след наводненията в България. Тогава помощта за страната ни бе 12.5 млн. евро.

Радвам се, че по моя покана 562 души от различни краища на България посетиха Европейския парламент. Сред тях бяха граждани, ученици и студенти, медии, предприемачи иноватори, представители на изпълнителната, законодателната и местната власт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK