Кюстендилци и столичани с незабравима екскурзия в Белград

Снимки: Личен архив

Над 50 юстендилски граждани, столичани, журналисти и представители на ПП ВМРО-БНД посетиха уникалната сръбска столица Белград, където развяха българското знаме и се запознаха с историческото богатство и наследство на града.

Екскурзията беше организирана от общинския съветник и председател на ВМРО – Кюстендил Георги Петров и съпругата му Александра. Българите разгледаха по-подробно старата част на сръбската столица, както и новото строителство. Особено бяха впечатлени от старинните сгради, църкви, крепости, паметници и музеи - символи на победи и мир, както се насладиха и на красивата панорама, откриваща се от най-високото място в града, където е паркът и от който изпъкваше чарът на целия град - мястото на което се срещат реките Дунав и Сава.

От там се откриваше и величествена гледка към новата част на милионния град, откъдето се извисяваха най-високите три небостъргача, както и изумителната древна крепост Калемегдан.

Сърбите бяха увековечили в парка своята признателност към руските войски, които са ги освободили от турско иго с подходящи паметни плочи и паметници, както и такива на техни интелектуалци и просветители.

Особен интерес предизвикаха и военният музеи, както и този на огромни праисторически животни - съблезъби динозаври и други, които бяха поставени в крепостното пространство.

Както се знае от историческите факти, българският княз Борис Михаил издава документ за основаването на Белград, а по времето на Втората световна война Белград е превзет от войските на маршал Толбухин, в състава на които са участвали и българи, както и части на Югославската народоосвободителна армия.

В Белград, в който има над 100 завода и фабрики с различни дейности, седем театри, над тридесет музея и галерии, има и корабостроителен завод, който построява най-мощният български влекач „Христо Ботев”.

През 1862 г. Георги Сава Раковски организира Първата легия и за неин знаменосец избира Васил Иванов Кунчев, който след лъвския си скок над рова Стамбул капия получава прозвището „Левски”.

Много названия по улиците и в исторически аспект се откриваше общото между българи и сърби.

Българите от Кюстендил и София, които посетиха Белград, се разходиха из улиците му, обиколиха универсални магазини като „Белогражданка”, ”Робна куча”, „Београд” и др. и се възхитиха от красивите и модерни сгради, както и от впечатляващата архитектура на един старинен град, пазител на своето историческо минало и наследство.

Впечатляващ беше и т. н. Белградски Монмартър, т.е. улицата, където се събират художници и писател. Това културно място се посещава от много туристи чуженци, които разглеждат изложените картини направо и на улицата.

 

Оргаизаторите на екскурзията - общинският съветник от ВМРО-Кюстендил Георги Попов и съпругата му Александра /от ляво на снимката/

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK