Андрей Ковачев призова властите в Белград за възстановяване на историческото име - Цариброд

Снимки: ГЕРБ

Евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че Европейската интеграция и перспектива за Сърбия гарантира мир и икономически  просперитет не само за нея, но и за целия регион на Западните Балкани. Този процес, обаче, задължително минава през прекратяване на комунистическите и националистически практики, които са разделяли региона в миналото, като например тормоза над българското национално малцинство в нашите Западни покрайнини.

Той допълни, че "съдбата е определила сърби, българи, хървати, унгарци, словаци и други етноси да живеят един до друг и наша обща цел е да направим така, че те не просто да живеят един до друг, а да живеят - заедно в добросъседство. Национализмът никога не е водил до нещо добро за хората".

Ковачев използва присъствието на сръбския министър по европейските въпроси, за да отправи призив към властите в Белград, да удовлетворят волята на гражданите на Цариброд и да върнат историческото име на града им. "Сегашното име Димитровград е наложено от режима на Тито. То е опозоряващо и разделящо, защото увековечава един комунистически диктатор и национален предател".  Освен това, той призова и за финализирането на  многогодишната сага с преводите и издаването на  учебниците на езиците на националните малцинства.

„Тези стъпки в правилната посока ще докажат, че Сърбия се променя и постепенно заема полагащото й се място сред семейството на европейските демокрации“, категоричен бе евродепутатът в изказването си в пленарната зала в Страсбург.

Андрей Ковачев направи изказвания по тези теми по време на февруарското пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург във връзка с дебатите по повод на Доклада за напредъка на Сърбия за 2015 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK