В Гоце Делчев създават интерактивен център за изучаване на биоразнообразието

Снимка: Infomreja.bg

На първото си заседание за 2019 година общинските съветници в Гоце Делчев дадоха своето съгласие за изпълнение на одобрен проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България  2014 – 2020 г. В момента в община Гоце Делчев се изпълняват 3 проекта по същата програма.

Наименованието на новия проект е - „Оценка и управление на фауната за  запазване на  биологичното разнообразие в  трансграничните планински райони на България и Гърция: Иновативни подходи за оценка, наблюдение и опазване на биологичното разнообразие в местните екосистеми“. Водеща организация по проекта е университетът „Аристотел“ в Солун с партньорството на община „Просочани“ и Българската фондация за биоразнообразие.

Финансирането на проекта е по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 – 2020 г. Общата стойност е 701 217 евро, като частта на община Гоце Делчев е 169 672 евро.

Проектът ще бъде изпълнен в рамките на 24 месеца от датата на подписване на договора. Той включва  създаване в Гоце Делчев на  интерактивен  център за деца, в който  биоразнообразието  ще се показва по един привлекателен начин, чрез използване на новите технологии. Предвижда се също участие в конференции и семинари  по въпроси, свързани с опазване на фауната и биологичното разнообразие.

Общинският съвет потвърди, че високотехнологичното оборудване, което ще бъде закупено за провеждане на интерактивно обучение, ще изпълнява предназначението си най-малко 5 години след края на проекта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK