Андрей Иванов подаде оставка заради "медийните атаки"

Андрей Иванов © Красимир Юскеселиев, в. "Капитал"

Андрей Иванов ще бъде освободен от длъжността председател на Столичния общински съвет, съобщи рано тази сутрин вицепремиерът Цветан Цветанов, цитиран от Капитал Daily.

Според него Иванов решил да напусне "заради медийните атаки". Той съобщи новината на извънредна пресконференция, свикана в 8 часа сутринта, на която бяха огласени решенията от приключилата късно снощи изпълнителна комисия на ГЕРБ.

Въпреки оставката, Андрей Иванов остава общински съветник от ГЕРБ и лидер на софийската организация на партията.

Новият председател на СОС се очаква да бъде общинският съветник Елен Герджиков. Той ще бъде предложен на заседанието на общинските съветници от ГЕРБ днес следобед. Герджиков беше определен от Цветан Цветанов като "изключително продуктивен човек".

Андрей Иванов присъстваше на пресконференцията и стоеше рамо до рамо с вицепремиера Цветанов. Той заяви, че трудно съчетавал длъжността председател на СОС и лидер на софийската организация на ГЕРБ. "Към настоящия момент нищо не налага да има промяна в ръководството на столичната организация", заяви Цветан Цветанов. Преди това той заяви, че на последните избори софийската организация се е представила много добре, което беше косвена подкрепа за Иванов.

Преди седмица обаче премиерът Бойко Борисов беше на друго мнение. Пред в. "Труд" той критикува работа на Иванов и постави под въпрос мястото му като председател на общинския съвет. Тогава Борисов коментира, че добрите резултати на президентските и местните избори в София се дължат по-скоро на работата на Йорданка Фандъкова, както и на направеното от държавата за столицата, а не толкова на столичната организация на ГЕРБ.

Общински съветници коментират неофициално, че в общината отдавна има конфликт между Андрей Иванов и кмета Йорданка Фандъкова. Той пролича за пръв път по време на предизборната кампания тази година, когато щабът на ГЕРБ в столицата на практика беше разделен на две - една част за листата и Иванов и втора за Фандъкова. Двамата нямаха и общи публични изяви по време на кампанията.

Скандалите около Андрей Иванов започнаха още по-отдавна. За него има съмнения за конфликт на интереси около обслужването на маршрутните линии в София и проекта за електронното правителство. Според източници на "Дневник" именно намесата на Иванов в процедурата за електронното правителство е накарала Бойко Борисов да извади освобождаването на председателя на СОС на дневен ред.

Лидерът на РЗС Яне Янев пък изнесе информация за повече от 60 имота на Иванов, чиято стойност не можеше да се оправдае с доходите му през годините. Има съмнения и за участието на Иванов в процедурата по прехвърлянето на контрола над Общинска банка от Христо Ковачки обратно на общината.

По информация на в. "24 часа" чашата е преляла след лобиране на Андрей Иванов за конкретна фирма, която да изгради информационната система на "Софийска вода".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK