Андон Тодоров: Общинският съвет е отделен от кмета. Той е негов коректив!

Председателят на Общинския съвет в Благоевград, Андон Тодоров, снимка: Infomreja.bg

ОбС е друга институция, а не е придворна дама на кмета, каза Тодоров

Прозрачен Общински съвет с изцяло ново управление и начин на работа, независима от кмета.

Такава е визията на новоизбрания на 20-и декември председател на ОбС – Благоевград, Андон Тодоров, който проведе първата си за мандата и годината пресконференция.

„Амбицията ми е да се разбере, че ОбС е отделен от кмета. ОбС е коректив на кмета. Убеден съм, че в рамките на три месеца ще усетите, че ОбС е друга институция, а не е придворна дама на кмета. Ако има коректив, няма да има проблемни точки.“

Тодоров обясни, че е актуализиран Правилникът за дейността на ОбС като във времето за обсъждане не е имало възражения.

Едно от новите предложения за промяна на Правилника е за увеличаване броя на заместник-председателите. Досега те бяха четирима, а сега се очаква да бъдат шестима. Според Тодоров има достатъчно аргументи за увеличаването на броя, като един от тях е самият брой на общинските съветници – 41.

Аз съм „за“ да има повече представителство на общинските групи и затова е резонно да са по-голям брой заместниците на председателя.

Зам.-председателите няма да получават по-голямо възнаграждение от това на колегите си, уточни Тодоров, който допълни, че няма да има и увеличение на заплатите за съветниците през настоящата календарна година.

„По никакъв начин няма да се натоварва бюджета. А самите съветници не са тук за заплата, както казваме всички, а за да вършим работа. Остават минималните суми за участие на съветниците в комисии.“

„Искам да променим изцяло ОбС, да има друг начин на работа. Това е различна институция, която трябва да бъде прозрачна“, зави Тодоров.

Около 48 000 е заложената сума в бюджета на Общината за издръжка през годината, която Тодоров определи като минимална сума.

Ресорите, които ще се обособят след извънредната сесия този петък и след избора на зам.-председателите, ще са съставени от съветници, занимаващи се в съответната област и имащи качествата за работа.

Тодоров изрази мнение, че почти всички парламентарно представени групи са подали номинации за зам.-председателските постове като изтъкна, че около избора би имало противоборство.

Промяна в броя и структурата на самите комисии няма да има, защото, обясни Тодоров, „навремето е мислено и добре е измислено“.

Тодоров отново изтъкна идеята за сформиране на групи, които да провеждат т. нар. „открити заседания“ в населените места в общината. Ще бъдат записвани текущите социални проблеми на хората и ще бъдат представяни на кмета.

Тодоров обяви, че новата група ще продължи да работи по темите, които и в предните мандати са били на дневен ред.

Андон Тодоров добави, че ще има и приемен ден за жителите на общината – всеки вторник от 14.00 до 16.00 часа с предварително записване.

В петък ОбС ще заседава по 7 точки, от които:

Д-р Владимир Пандев ще положи клетва като съветник от квотата на БСП на мястото на Мария Стойнова, която е назначена за секретар на Общината. Ще бъде приет Правилникът за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Ще бъде проведен избор на зам.- председатели на Общински съвет – Благоевград, както и избор на членове и председатели на постоянните комисии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK