Андон Балтаджиев: Протестираме, за да защитим българщината

Андон Балтаджиев, снимка: infomreja.bg

Протестираме, за да защитим българщината, заяви пред ИНФОМРЕЖА председателят на създаденото в Гоце Делчев „Сдружение против изграждането на нова  джамия” Андон Балтаджиев.

В ръководството на инициативния комитет са още Стоян Шапков, Стоян Тилоев и още няколко други млади хора от така наречената „Даалийска махала” в Гоце Делчев.

„Не се занимаваме с никакви политици и в нашето намерение да протестираме няма  политика, а желание ревностно да защитим българщината и изконните й корени в нашия град. Протестираме, защото районният мюфтия Айдън Мохамед с поведението си притиска институциите в общината, за да получи право на строеж”, коментира Балтаджиев.

Той допълни, че протестът не е насочен против религията на мюсюлманите, а срещу решението на мюфтийството да строи нов молитвен дом в общинския център.

„Считаме, че няма нужда от строителство на джамия, тъй като живеещото в града мюсюлманско население е под 1000 жители. В в центъра на Гоце Делчев, на ул. „Звънчарска” има сграда, наречена Районно мюфтийство. В ромския квартал има  действаща джамия, която е отворена за всички местни мюсюлмани и гости от селата през пазарните дни. Отделно от това във всяко село мюсюлманите си имат по две джамии. Гоце Делчев не е мюсюлмански център и настояваме общината да не допуска  строителството на джамия в нашия град. На митинга в петък ясно ще изразим нашата позиция против изграждането на нова джамия и се надяваме и на голяма обществена подкрепа”, заяви Андон Балтаджиев. 

Разходите по организацията на протеста се поемат от членовете на сдружението. Има осигурено озвучаване, поканени са фолклорни групи и самодейци. Идеята е да се изрази солидарност, а не да се насажда омраза между етносите в региона.

На последната сесия  на Общински съвет - Гоце Делчев мнозинството общински съветници отхвърлиха като неаконосъобразно предложението на групата съветници от ГЕРБ за провеждане на местен референдум за джамията.

В същото време общинските съветници излязоха с решение да сформират анкетна комисия, която да извърши проверка на внесените в общината документи от Районното мюфтийство за строителството на джамия. До момента не са ясни резултатите от  въпросната проверка.

 

КОМЕНТАРИ

shake16:06 - 25.01.2013
alo,selqndurite ,doidohte ot selo i vi se otvori rabotata!vnimavaite kak govorite 4e tuka e makedonsko!kruv se e lqlo i ako trqbva pak shte se lee!ANDONE,hi4 da ne ti puka,kogato ima burq e normalno gorata da bu4i!nali i potursko hodiha ama si doidoha i ottam i tam gi neshtat.koi iska da hrani pumiqri!
bdbcx13:27 - 25.01.2013
Леле леле като ви чета простите и неграмотно написани коментари и направо се плаша...как може да има толкова неграмотни млади хора...пък и толкова смели и нахакани само вкъщи пред компютрите обаче че да пишат такива коментари защо като бълхата е мизерник бандит и нз още какво вие примерните и добрите си седите мирно и чакате всичко на него защо вие не направите нещо и не се надигнете срещу всичката тази сган..евала ти Балтаджиев точно така трябва !!!
АМАН13:00 - 25.01.2013
Смешници! Идете да си приберете комисионните и се скрийте!
до скин хец01:53 - 25.01.2013
със бълхата заедно си дигайте гълабите от Гоце Делчев ако неви харесва .тъпи кокошкари

FACEBOOK